'Ik zal Mark Rutte eens uitnodigen om op zaterdag te komen voetballen bij ons'

'Ik zal Mark Rutte eens uitnodigen om op zaterdag te komen voetballen bij ons'

03-11-2021 13:00
241

De amateurclubs luiden de noodklok na de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. Vanaf zaterdag moet iedereen ouder dan achttien jaar een coronatoegangsbewijs tonen bij de entree. Mart Vergouwen en Dirk-Jan Rutgers, voorzitters van VV Katwijk en Koninklijke HFC, maken zich grote zorgen.

De nieuwe maatregel van het kabinet is een mokerslag voor de amateurclubs, voor wie dit rauw op het dak valt. "Dit voelt wel als een linkse directe, eentje die je niet ziet aankomen", zegt Rutgers namens HFC tegen VoetbalPrimeur. "We wisten dat er maatregelen genomen zouden worden, maar niet met betrekking op spelers en het buitenvoetbal. Het is juist voor de volksgezondheid van belang dat mensen bewegen. Vanuit dat oogpunt is het een lastig te begrijpen maatregel."

Rutgers vreest dat meerdere teams van HFC hun wedstrijden niet af kunnen werken omdat er niet genoeg spelers beschikbaar zullen zijn. Hij wijst ook op het belang van ontspanning. "Er is de hele week spanning, bijvoorbeeld op het werk, maar je gaat naar de club voor ontspanning en de verbinding. Nu krijg je een extra spanning die je eigenlijk niet wil."

"We hebben ongeveer tweeduizend leden en wekelijks krijgen we rond de drieduizend mensen over de vloer. Het is een enorme belasting als je iedereen boven de achttien jaar moet controleren. Je kunt je voorstellen dat niet iedereen uitkijkt naar de gesprekken die bij de poort plaats zullen vinden. Je houdt je hart een beetje vast, ja."

'Ik zal Mark Rutte eens uitnodigen'
Handhaving is echter niet het enige waar Rutgers zich zorgen om maakt. "Ik vind de impact op de sport een groter probleem. We zullen laten weten wat we hiervan vinden, maar uiteindelijk beslist de regering en zullen we dit 'gewoon' uitvoeren. We hopen de regering wel op andere gedachten te kunnen brengen, ik zal Mark Rutte eens uitnodigen om een potje te komen voetballen bij ons op zaterdagmiddag. We wachten het debat in spanning af."

Vergouwen onderschrijft de woorden van Rutgers. Hij vraagt zich af hoe VV Katwijk, ook een van de grootste amateurclubs van Nederland, alle bezoekers moet gaan controleren. De capaciteit om dat te doen is er simpelweg niet. "We hebben heel veel vraagtekens: hoe moeten we dit gaan doen? Wat vraag je van ons? Dat is niet alleen bij VV Katwijk, maar bij alle sportverenigingen, met name op grote complexen."

"We zijn zes dagen per week open en op zaterdag de hele dag, hoe ga je iedereen controleren? Moeten we onze eigen vrijwilligers daarvoor inzetten? Dat is een groot obstakel, want wie wil dat? Spelers die niet gevaccineerd zijn, moeten zich nu voor iedere training en wedstrijd laten testen. Dat is niet te doen. Straks krijgt de vrijwilliger de zwarte piet toegespeeld als iemand het sportpark niet op mag. Je wordt langzaam een soort outcast als je niet gevaccineerd bent. Daar moeten wij dan op controleren, ik vind dat nogal een opdracht."

"Ik denk niet dat wij hier vrijwilligers voor zullen krijgen en beveiliging kost veel geld, naast dat die mensen amper te krijgen zijn. En ook met betaalde krachten zul je ongetwijfeld gedonder krijgen", zegt Vergouwen. "We hebben ook nog eens meerdere ingangen, dus je bent per dag zo een man of vijf kwijt. Vanaf zaterdag moeten we handhaven, maar ik heb geen idee hoe. Je hebt nu al mensen die hun lidmaatschap op gaan zeggen, daar zit echt niemand op te wachten."

Quick Boys, dat ruim 2350 leden heeft, erkent dat de maatregel van de overheid 'enorme impact op het reilen en zeilen in de club' heeft, maar 'laat het nog even bezinken' en wacht het debat af.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s