Onverwacht en onaangekondigd bezoek levert Sparta uiteindelijk zeven miljoen op

Onverwacht en onaangekondigd bezoek levert Sparta uiteindelijk zeven miljoen op

10-11-2021 13:15 Laatste update: 13:23
24

Sparta had ruim een jaar geleden niet durven dromen dat het Maduka Okoye voor een recordbedrag van de hand zou doen. De doelman werd op basis van beelden aangetrokken en op maandag 8 november voor om en nabij de zeven miljoen euro verkocht aan het Engelse Watford. Hoe een gokje een schot in de roos werd.

Een boomlange doelman werd in de zomer van 2020 gespot rond Het Kasteel. Ene Maduka Okoye, die toen al international was van Nigeria. Dat moest haast wel de nieuwe keeper van Sparta zijn, maar zover was het nog lang niet. Technisch directeur Henk van Stee kreeg Okoye onverwacht op bezoek, hij wist amper iets van hem en had niets van hem gezien. Maar de indruk die Van Stee kreeg van de atleet die voor hem stond was goed en dus besloot hij wat beelden te kijken. Die waren er echter amper.

Op basis van de beelden van Brazilië - Nigeria (meer materiaal was er niet) en de vertrouwensband met het management van Okoye, besloot Van Stee om in zee te gaan met de doelman. Okoye kreeg een contract voor twee jaar met een optie voor nog twee jaar. De entourage van Okoye was met meerdere clubs uit de Eredivisie in gesprek, maar die hapten niet. Sparta wel. Een gok die uiteindelijk meer dan goed uitpakte.

"Het was in die tijd vanwege corona heel moeilijk om spelers te bekijken, alles was dicht", zegt zaakwaarnemer Fardy Bachdim van Prime 11 tegen VoetbalPrimeur. "Sparta heeft beelden van hem gezien en het met hem aangedurfd, met dit als resultaat. We hebben een lange en goede relatie met Sparta, soms zijn er ook momenten dat je elkaar moet vertrouwen. Dit was zo'n moment. Sparta zag snel dat dit iemand is die wel kan keepen."

Okoye tekende maandag een contract voor vijfenhalf jaar bij Watford. "Anderhalf jaar geleden speelde hij nog in de Regionalliga, dus voor hem is dit natuurlijk een prachtige stap. De interesse was er al langer, maar werd na de wedstrijd tegen PSV concreet. Er was echt een waslijst van clubs die interesse in hem hadden. Watford heeft doorgepakt", zegt Bachdim.

Er liggen bij Watford genoeg kansen voor Okoye. Eerste doelman Ben Foster is 38 en zit in de herfst van zijn carrière. "Met Maduka kunnen ze de toekomst in. De Premier League is zijn droomcompetitie en Watford had een concreet plan klaar liggen voor hem. Hij maakt het seizoen bij Sparta gewoon af en wil het tot een goed einde brengen. Maduka is een jongen met een missie."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)