'Eredivisie overweegt week na WK-finale te voetballen met Kerstmis'

'Eredivisie overweegt week na WK-finale te voetballen met Kerstmis'

11-11-2021 06:56
54

De Eredivisie buigt zich momenteel over de speelkalender voor het seizoen 2022-2023. De clubs overwegen vanwege het WK in Qatar onder meer om kerstvoetbal terug te laten keren in Nederland, meldt het Algemeen Dagblad.

De Eredivisie-clubs voerden maandag een eerste overleg. Het WK in Qatar zorgt volgend jaar voor een gedwongen stop tussen 21 november en 18 december. De FIFA bepaalde dat internationals één week voor de start van het eindtoernooi beschikbaar moeten zijn voor hun nationale team. De Eredivisie gaat door tot zondag 13 november.

Voor de hervatting van de competitie liggen drie data op tafel, weet het AD. Het gaat om 26 december, 3 januari of 10 januari. Daarmee wordt er mogelijk weer met kerst gevoetbald in Nederland. Onder meer in de Premier League gaat het circus een week na de WK-finale alweer verder. Mogelijk wint Harry Kane dus goud in Qatar bij 35 graden, om een week later bij 3 graden in Burnley aan te treden. De Bundesliga houdt juist een lange winterslaap en gaat pas 19 januari verder.

Volgens de krant zijn er een paar belangrijke afwegingen voor de Eredivisie. In sportief opzicht zullen de meeste clubs liever niet spelen met Kerstmis, maar er is ook een financiële kant. De clubs zitten straks vijf à zes weken zonder inkomsten en voetballen met kerst is commercieel interessant. Bovendien kunnen de kleinere clubs eigenlijk alleen doortrainen als er snel weer wordt gespeeld.

Sparta-directeur Henk van Stee ziet het wel zitten om de Eredivisie een week na het WK te hervatten, maar veel geloof heeft hij daar niet in. "Alleen al onze topclubs met veel internationals willen dat niet, denk ik."