Oranje op rapport: Van Gaal krijgt één van de vijf onvoldoendes

Oranje op rapport: Van Gaal krijgt één van de vijf onvoldoendes

13-11-2021 22:38 Laatste update: 23:03
365

De cruise control kon al aangezet worden en de inschrijving voor het WK in Qatar was feitelijk al getekend: maar het Nederlands elftal gaf tegen Montenegro een 0-2 voorsprong weg en is er nog lang niet. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na de teleurstellende 2-2 in Podgorica.

Justin Bijlow – 5: Een fitte Bijlow is de onbetwiste nummer één onder de Oranje-lat, maar de Feyenoord-goalie beleefde geen fijne avond. De gelijkmaker van Montenegro viel hem niet aan te rekenen, bij de eerste goal liet hij zich toch verrassen: Bijlow kon er geen reddingen van betekenis tegenoverstellen.

Denzel Dumfries – 6,5: Hij had er soms letterlijk handen en voeten voor nodig, maar bleef in verdedigend opzicht aardig overeind. Vlak na rust verzorgde hij de keurige assist bij de 0-2 van Memphis. Dumfries is nog zoekende bij Internazionale, maar onomstreden bij de nationale ploeg, al kwam de late 2-2 wel via zijn flank tot stand.

Stefan de Vrij – 7,5: Hij heeft nets iets minder flair dan zijn collega centraal achterin – die we hierna nog behandelen – maar bewees in Podgorica eens te meer dat ook hij één van de beste verdedigers ter wereld is. Hij grijpt hard in wanneer het moet, maar De Vrij wist bijna al zijn duels op inzicht en intelligentie te winnen.

Virgil van Dijk – 8: Soeverein is het bijvoeglijk naamwoord dat het vaakst gebruikt wordt in combinatie met Van Dijk en dat is ook volkomen terecht. De Oranje-captain kwam in de één-tegen-éénduels niet in de problemen en strooide met lange passes.

Daley Blind – 4,5: Hij leek er vanaf het eerste minuut lekker in te zitten, getuige zijn even subtiele als afgemeten passje op flankgenoot Danjuma. De linksback viel in het vervolg van de wedstrijd echter terug en bleek vooral in verdedigend opzicht kwetsbaar: Vladimir Jovovic profiteerde er in de eerste helft bijna van, Nikola Vujnovic deed het vlak voor tijd alsnog.

Georginio Wijnaldum – 5,5: Donderdag was hij jarig en stond hij in de schijnwerpers tijdens de training. In Podgorica was hij echter vrijwel onzichtbaar, al had dat wellicht ook iets te maken met de ziekte die hij afgelopen week opliep. Na 66 minuten zat zijn wedstrijd erop en mocht hij de feedback van Van Gaal in ontvangst nemen.

Frenkie de Jong – 6,5: Hij maakte ook keurig zijn verdedigende meters, maar als Oranje aan de bal was, werd er vooral naar De Jong gekeken: hij was degene die voor de ideeën moest zorgen. De Jong dartelde en draaide als vanouds en mocht bij een veilig lijkende 0-2 voorsprong uitrusten in de dug-out.

Davy Klaassen – 5,5: Kon zijn loopvermogen aanvankelijk niet inzetten tegen de compact verdedigende Montenegrijnen, maar brak toch weer indirect de wedstrijd open. Mister 0-1 schoot de openingstreffer niet zelf binnen, maar lokte wel heel handig de penalty uit waaruit deze viel.

Donyell Malen – 5,5: Hij was er klaar voor, zo verzekerde de bondscoach vooraf, maar Malen speelde maar een halve wedstrijd. Net toen de gelegenheidsrechtsbuiten er na een onwennig begin beter in leek te komen, werd hij tijdens de rust al gewisseld.

Memphis Depay – 8: We hadden nog niet veel van hem gezien, maar Memphis stond er op het moment dat hij er moest staan. Net als in Eindhoven hielp hij Oranje over het dode punt heen met een rake penalty tegen Montenegro. Ook in de tweede helft benutte hij de eerste de beste kans die hij kreeg: en hoe!

Arnaut Danjuma – 5: Zijn toptransfer naar Villarreal pakte tot nu toe perfect uit en Danjuma is hard op weg om de vaste linksbuiten van Oranje te worden. Dan zal er wel gewerkt moeten worden aan de afstemming met zijn medespelers. De geboren Nigeriaan was tegen Montenegro vrijwel continu dreigend, maar niet al te gelukkig in zijn acties.

Invallers
Steven Bergwijn – 6,5: Mocht halverwege Malen aflossen, maakte een gretige indruk en kon het aardig vinden met voormalig PSV-maatje Dumfries. Het spreekt in het voordeel van de Tottenham Hotspur-aanvaller dat hij is gespecialiseerd in een momenteel onderbezette positie bij Oranje: een basisplek in de toch nog belangrijke wedstrijd tegen Noorwegen lijkt voor de hand te liggen.

Teun Koopmeiners – 5: Speelde het laatste kwart als vervanger van Wijnaldum. De Castricummer kon zijn goede Atalanta Bergamo-vorm echter niet doortrekken tijdens zijn invalbeurt: behoorlijk wat balverlies en te laat bij de 1-2 van Ilija Vukotic.

Ryan Gravenberch – x: Kwam er in het slotkwartier in voor De Jong en speelde te kort voor een beoordeling.

Noa Lang – x: Verving tegelijkertijd Danjuma en speelde te kort voor een beoordeling.

Matthijs de Ligt – x: Maakte de extra tijd nog mee als vervanger van de geblesseerd geraakte De Vrij en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Louis van Gaal – 5: Niet bepaald des Van Gaals, hoe Oranje – zonder de voortijdig gewisselde Wijnaldum en De Jong – toch nog de controle over een al gewonnen wedstrijd verloor. De bondscoach heeft de duidelijkheid bij Oranje in zijn derde termijn teruggebracht, maar moet het nu aan laten komen op een wedstrijd tegen Noorwegen in een lege Kuip: en dat was absoluut niet nodig geweest, integendeel zelfs.