Feyenoord en Van Hooijdonk herdenken Gyan, beelden kopduel met Koller gaan rond

Feyenoord en Van Hooijdonk herdenken Gyan, beelden kopduel met Koller gaan rond

29-12-2021 17:39 Laatste update: 22:06
72

Het droevige nieuws druppelde in de loop van de woensdag binnen en is inmiddels bevestigd door Feyenoord: Christian Gyan is op 43-jarige leeftijd overleden. Pierre van Hooijdonk veroverde in 2002 samen met de Ghanese rechtsback de UEFA Cup en reageert aangeslagen op het nieuws.

Feyenoord laat op de vroege woensdagavond weten dat het 'met grote droefenis' heeft kennisgenomen van nieuws. Gyan stond tussen 1997 en 2007 onder contract bij Feyenoord, speelde relatief weinig wedstrijden, maar ontpopte zich tot de ultieme teamspeler. 'Niet zelden schalde het 'Christian Gyan olé olé' van de tribunes in De Kuip, soms zelfs minutenlang en vrijwel altijd met als gevolg dat de Ghanees zijn tanden bloot lachte', laat de club weten. 'Feyenoord verliest met Gyan een oud-speler met een echt Feyenoord-hart, een lieveling van het legioen en bovenal een fantastisch mens. De club wenst alle nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.'

Van Hooijdonk herinnert zich nog een bijeenkomst uit 2019, toen de UEFA Cup-winnaars weer samen kwamen. "Toen was hij al erg ziek, maar hij zei toen dat het allemaal wel goed kwam. Daar geloofde hij echt in", aldus de oud-spits in gesprek met RTV Rijnmond. "Ik weet nog dat hij na de UEFA Cup-zege in 2002 een ondershirt aan had met de tekst 'The Lord is good all the time'. Dat was Chris ten voeten uit."

Op social media circuleert ondertussen een video met een iconische actie van Gyan. Nadat Brett Emerton in de halve finale tegen Internazionale tegen een lullige gele kaart en een schorsing aanliep, moest de Ghanees hem vervangen. De kleine Gyan steeg in de slotfase letterlijk boven zichzelf uit en wist zelfs een kopduel van de ruim twee meter lange Jan Koller te winnen.