Feyenoord met Bassett en Walemark: selectie nog steeds verre van compleet

Feyenoord met Bassett en Walemark: selectie nog steeds verre van compleet

Waar de eerste helft van deze transferperiode in het teken stond van opruimen, heeft Feyenoord nu ook twee spelers aan de selectie toegevoegd. De Amerikaan Cole Bassett en de Zweed Patrik Walemark moeten trainer Arne Slot van extra mogelijkheden op het middenveld voorzien. Is Feyenoord dan ook meteen klaar of kan er nog wel wat bij in De Kuip? VoetbalPrimeur licht de Rotterdamse selectie door.

Grote schoonmaak en nieuw elan
Technisch directeur Frank Arnesen pakte na de jaarwisseling zijn Zamboni erbij en begon aan een grote schoonmaak van de Feyenoord-selectie. Franco Antonucci, Aliou Baldé, Naoufal Bannis, Christian Conteh en Mark Diemers kwamen voor de winterstop nauwelijks aan spelen toe en zijn tijdelijk vertrokken. Nu is de selectie ook aangevuld met twee jonge buitenlanders: middenvelder Bassett en aanvaller Walemark.

Dat Bassett eerst voor anderhalf jaar gehuurd wordt, voordat hij (eventueel) definitief overkomt van Colorado Rapids, duidt erop dat hij niet meteen voor de basis wordt gehaald. Trainer Arne Slot liet al weten dat de Amerikaan eerst de tijd zal krijgen om te acclimatiseren. Voorlopig sluit hij achteraan in de rij op het middenveld, na Jens Toornstra, Orkun Kökcü, Guus Til en Fredrik Aursnes, ervan uitgaande dat João Teixeira geen rol van betekenis meer gaat spelen.

Walemark lijkt met iets hogere verwachtingen binnen te komen, getuige zijn transfersom van circa drie miljoen euro. De Zweed wordt rechts voorin de nieuwe concurrent van topaankoop Alireza Jahanbakhsh, die zijn AZ-vorm nog niet heeft benaderd en zijn plekje regelmatig moest afstaan aan middenvelder Toornstra.

Nummer vijftien, zestien en zeventien vertrokken
De selectie van Feyenoord is er met deze transfers iets breder op geworden, maar als er blessures, schorsingen en/of positieve COVID-tests komen, heeft Slot relatief weinig opties om op terug te vallen, zeker in vergelijking met concurrenten PSV en Ajax. "Volgens mij zag ik net nog voorbijkomen dat de nummer vijftien van Ajax voor twaalf miljoen naar Shakhtar gaat. Terwijl onze nummers vijftien, zestien, zeventien naar de Eerste Divisie of het één na hoogste niveau in het buitenland verhuurd worden", maakte hij zelf al de vergelijking, doelend op David Neres en de uitgevlogen Feyenoorders.

Bassett en Walemark moeten weer voor extra concurrentie gaan zorgen, waardoor Feyenoord alle posities in de controlekamer en de aanval dubbel bezet heeft. Til heeft echter alleen de overbodige Teixeira en de jonge Milambo als 'concurrenten'. Achterin is de spoeling nog dunner: Lutsharel Geertruida bijvoorbeeld is de back-up van zowel rechtsback Marcus Pedersen als het centrale duo. En als Tyrell Malacia wegvalt, wordt het helemaal improviseren, aangezien Feyenoord verder geen pure linksbacks in de selectie heeft. De onervaren Denzel Hall en Ramon Hendriks lopen ook nog rond in De Kuip: durft Feyenoord met deze bezetting verder te gaan in de Eredivisie én de Conference League? Of wordt er toch nog gekeken naar een extra verdediger?

Weinig doorstroom uit de jeugd
Een extra complicerende factor is dat Feyenoord geen Jong-elftal in de Keuken Kampioen Divisie heeft, waardoor de overgang tussen het eerste elftal en de beloften groot is. Milambo, Lennard Hartjes, Sem Valk, Mimeirhel Benita mogen al ruiken aan het grote werk, maar verwacht nog geen doorgeschoven spelers uit de eigen gelederen, die meteen mee kunnen draaien in de selectie van Feyenoord 1. En dit is ook de reden dat spelers als Baldé, Bannis en Conteh tijdelijk verkassen, om wekelijks wedstrijden op niveau te kunnen spelen. Én de reden dat Feyenoord eigenlijk nog een extra speler kan gebruiken, bij voorkeur een verdediger of een middenvelder.

Dat laatste beseft Arnesen ook maar al te goed, getuige zijn verwoede pogingen om Joey Veerman, Tonny Vilhena en Riechedly Bazoer binnen te halen voordat hij beet had met Bassett. Feyenoord krijgt het in de eerste weken na de winterstop nog redelijk rustig, maar daarna wachten de toppers tegen AZ (27 februari), Ajax (20 maart) en PSV (8 mei), plus de ontknoping van de Conference League.

Extra aanwinst geen overbodige luxe
Slot heeft zijn ploeg voor de winterstop nog aardig fit kunnen houden – ondanks de energieke speelstijl en het beperkte aantal gelijkwaardige vervangers voor de basisploeg – maar vlak voor de feestdagen raakte de tank toch leeg. Toornstra moest bijvoorbeeld nog een paar weken doorbijten, ondanks een hardnekkige spierblessure. Uiteindelijk werd er duur puntenverlies tegen FC Twente, FC Groningen en Ajax geleden en vloog Feyenoord uit de beker. Na de zeperd tegen Vitesse is het de vraag wat er in mei nog op het spel staat voor Feyenoord, maar Slot zal ongetwijfeld hopen dat zijn ploeg dan iets frisser is dan in december. Een extra verdediger of middenvelder zou dus welkom zijn in De Kuip: of er ook budget voor is, is een tweede.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s