Nederlanders in Oekraïne worden teruggeroepen: 'Dit is serieuzer dan ik dacht'

Nederlanders in Oekraïne worden teruggeroepen: 'Dit is serieuzer dan ik dacht'

16-02-2022 19:29 Laatste update: 20:19
159

De Nederlanders Rodney Antwi en Hennos Asmelash zijn actief op het hoogste niveau van Oekraïne, maar keren mogelijk snel terug naar Nederland. Nu de politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne toenemen, roept Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, op het land zo snel mogelijk te verlaten.

Het tweetal staat onder contract bij Ingulets Petrove, de nummer veertien van de competitie. Volgens hen blijft de lokale bevolking rustig onder de omstandigheden. "Ze denken dat het meer een politiek spel is dan dat er écht iets gaat gebeuren", laat Asmelash optekenen door Voetbal International. Antwi speelt pas sinds kort in Oekraïne. Ondanks de onrust besloot hij te gaan. "Als ik zeker wist dat er oorlog zou zijn, was ik niet gegaan. Het waren nog veel praatjes en verhalen in de media. Ik wilde het met eigen ogen zien. Op dat moment was er ook nog niet zoveel aan de hand, maar de laatste dagen is het wel heter geworden."

In de kleedkamer is een mogelijke oorlog onderwerp van gesprek. Zo worden er onderling vluchtroutes besproken. "Als het wel zou gebeuren en de vlieghavens dicht zijn, rijd ik met de auto naar een ander land", aldus Antwi, die bij een inval van Rusland al zijn spullen achterlaat en direct terugvliegt naar Amsterdam. Amelash heeft ook alle denkbare scenario's uitgestippeld. Zijn zaakwaarnemer is stellig over de situatie in Oekraïne. "Hij heeft sowieso liever dat ik naar huis kom."

Dinsdag maakte Rusland bekend dat een deel van de troepen zich terugtrok. Toch blijven Antwi en Asmelash op hun hoede. Helemaal na het zien van videobeelden. "Ik wist natuurlijk dat de soldaten daar staan, maar ik schrok wel toen ze daadwerkelijk aan het oefenen waren. Toen besefte ik wel: dit is serieuzer dan ik dacht", besluit Asmelash.