Van der Laan over veelbesproken beslissing: 'Achteraf is het makkelijk lullen'

Van der Laan over veelbesproken beslissing: 'Achteraf is het makkelijk lullen'

27-02-2022 07:00 Laatste update: 07:37
51

Het meest besproken moment in de wedstrijd tussen SC Cambuur en Fortuna Sittard (2-1) vond plaats na een half uur. Charlison Benschop leek de bezoekers op 0-2 te zetten, maar tot verrassing van velen zette arbiter Jannick van der Laan op advies van VAR Erwin Blank een streep door het doelpunt. Volgens de leidsman is het achteraf makkelijk praten, alhoewel hij begrijpt dat er discussie ontstaat door de beslissing.

Voor de camera's van ESPN legt Van der Laan de totstandkoming van het oordeel uit. "Er wordt een blok gezet", legt de scheidsrechter uit. "In de wedstrijd zie ik het niet. Na het doelpunt is er eigenlijk vrij weinig commentaar. Ik was verrast dat ik geroepen werd. Aan de kant krijg ik het beeld te zien dat de aanvaller de verdediger blokt zonder oog te hebben voor de bal, maar alleen voor zijn tegenstander. Daarvoor fluit ik."

Oud-voetballers en analisten lieten zich vrijwel direct negatief uit over het afgekeurde doelpunt en ook via sociale media daalde er stevige discussie op Van der Laan neer. "Ik snap dat er veel discussie is. Het is licht. Ik sta daar voor het scherm en ik moet die beslissing maken. Je ziet het beeld blijven afspelen dat hij alleen maar oog voor zijn tegenstander heeft. Hij kijkt niet eens waar de bal is."

Volgens de leidsman is de gemaakte keuze niet per se fout. "Je mag een tegenstander niet blokkeren, dat staat in de regels." De scheidsrechter durft de voorspelling niet aan, dat wanneer hij de goal goedgekeurd had, het geen gespreksonderwerp zou zijn. "Dat is achteraf makkelijk praten. Misschien hadden we dan een minder grote discussie gehad, dus was dat de betere optie geweest. Als ik zelf VAR was geweest had ik denk ik niet ingegrepen, maar dat is achteraf altijd wel makkelijk lullen", besluit hij.