AZ op rapport: vier onvoldoendes, zwaar benadeeld door scheidsrechter

AZ op rapport: vier onvoldoendes, zwaar benadeeld door scheidsrechter

10-03-2022 23:01 Laatste update: 23:20
63

AZ verliest in Noorwegen, maar heeft in de return nog alles om voor te spelen. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit na FK Bodø/Glimt - AZ.

Peter Vindahl - 7,5: dankzij Vindahl bleef AZ in de wedstrijd. De doelman redde rond het uur knap op een inzet van Heerenveen-flop Runar Espejord. Helaas voor Vindahl incasseerde hij vlak voor tijd nog een tegengoal, hoewel hij daar niets aan kon doen.

Aslak Witry - 5: Witry bracht vooral aanvallend te weinig. Jammer, want daar lagen zeker in de eerste helft kansen. Witry werd na een uur gewisseld voor Aboukhlal. Dat pakte uitstekend uit.

Pantelis Hatzidiakos - 6,5: zijn sublieme balletje gaf Pavlidis dé kans om 0-1 te maken, maar de paal stond in de weg. En het gaat te ver om Hatzidiakos, die verder een degelijke wedstrijd speelde, de schuld te geven van de openingstreffer. De Griek werd vlak voor tijd veel te zwaar gestraft, maar dat krijg je wanneer de UEFA beroerde scheidsrechters stuurt.

Bruno Martins Indi - 6: een redelijk onopvallende wedstrijd van BMI, die geen gekke dingen deed. Hij maakte geen grote fouten, maar verrichtte ook geen cruciale reddingen.

Owen Wijndal - 5,5: van de aanvoerder van AZ mag je meer pit verwachten wanneer het niet loopt, maar in plaats daarvan was Wijndal afwezig en vooral slordig.

Tijjani Reijnders - 5: had veel moeite met de stevige pressing van de Noren en heeft op basis van vanavond niet laten zien waarom hij een basisplaats in AZ 1 zou moeten hebben. Het niveau ligt een stuk hoger dan Reijnders liet zien.

Dani de Wit - 7: stond van alle middenvelders het diepste gepositioneerd. Dat was ook de bedoeling: zoveel mogelijk ballen achter de verdediging leggen. Met de loopacties van De Wit werd de Noorse verdediging uit elkaar getrokken. De Wit ging voorop in de strijd en voorkwam na een uur spelen de 1-1.

Hakon Evjen - 6,5: begon wat stroef aan de wedstrijd tegen zijn oude club, maar kreeg uiteindelijk alsnog de rol die hij voor ogen had. Evjen was belangrijk bij de 1-1 van Aboukhlal.

Yukinari Sugawara - 5: is Sugawara op het middenveld een geslaagd experiment? Het liep bij vlagen uitstekend voor de Japanner, die de assist leverde op Aboukhlal.

Vangelis Pavlidis - 4,5:  
Pavlidis had zichzelf belangrijk moeten maken in Noorwegen, maar verzuimde dat door in de eerste helft op de paal te schieten. Was verder onzichtbaar.  

Jesper Karlsson - 5,5: de Noren hadden de handen vol aan de Zweed, die zich de 1-0 gedeeltelijk mag aanrekenen vanwege slecht meeverdedigen. Karlsson speelde in de tweede helft weinig klaar en dus had de thuisploeg weinig zorgen.

Invallers
Kamal Sowah - 5,5: slaagde er weer niet in om zijn stempel te drukken en twijfels weg te nemen, maar misschien was dit daar de wedstrijd niet voor.

Zakaria Aboukhlal - 7: dit is wat ze een Gouden Wissel noemen. Invallen en meteen scoren, precies waarvoor je van de bank werd gestuurd.

Trainer
Pascal Jansen - 7: Jansen heeft zijn ploeg uitvoerig geïnformeerd, hoewel niet alles goed uitpakte. De wissel Witry/Aboukhlal pakte wél goed uit en aan de verliespartij kan Jansen verder weinig doen.

Scheidsrechter
Nikola Dabanović - 4: een schandalige beslissing om AZ vlak voor tijd een strafschop tegen te geven, er was werkelijk niets aan de hand. De Montenegrijnse eindverantwoordelijke heeft zijn scheidsrechterdiploma bij een pak Kellogs gekregen, want aan zijn besluiten was geen touw vast te knopen.