Vitesse trapt in extremis alsnog in Romeinse val en moet Europese toneel verlaten

Vitesse trapt in extremis alsnog in Romeinse val en moet Europese toneel verlaten

17-03-2022 22:53 Laatste update: 23:03
82

Vitesse is op ontzettend zure wijze uitgeschakeld in de Conference League. Lang stevenden de Arnhemmers af op een verlenging na de 0-1 van Maxi Wittek, maar de late 1-1 van het dramatisch spelende Roma was alsnog goed voor een Italiaans feest.

Vitesse wist vanaf minuut één dat het te allen tijde bedachtzaam moest zijn en geen gekke dingen moest ondernemen in het vijandige Olimpico. Mocht dat wel gebeuren, dan zouden de troepen van Mourinho namelijk alleen maar in de kaart gespeeld worden en dat was een situatie waar de Arnhemmers koste wat het kost niet in terecht wilden komen.

Ze zorgden er dan ook voor dat het achterin dicht bleef en dat er, waar mogelijk, de weg vooruit werd gezocht. Dat leverde een saaie eerste helft op, ook omdat Roma werkelijk niets liet zien. De Giallorossi waren met hun gedachten duidelijk al bij de Romeinse derby van komend weekend en dachten Vitesse wel even aan de kant te kunnen schuiven.

Niets bleek minder waar, want de Arnhemmers bleven maar in de wedstrijd hangen en in de tweede helft kregen ze zelfs loon naar werken. Maxi Wittek volleerde op werkelijk fenomenale wijze de 0-1 tegen de touwen en daarmee was de achterstand, die vorige week werd opgelopen in GelreDome, tegen alle verwachtingen in ongedaan gemaakt.

Dat inspireerde Roma niet tot grootse daden. Integendeel, Vitesse bleef relatief eenvoudig overeind en kon bij vlagen zelfs hopen op een beslissing binnen negentig minuten. Adrian Grbic kreeg daar een uitgelezen mogelijkheid voor toen hij werd vrijgespeeld door Loïs Openda, maar hij schrok zichtbaar en schoof veel te zacht naast.

In minuut 90 ging het, tegen alle verhoudingen in, alsnog mis. Tammy Abraham stond op de goede plek om een voorzet van Rick Karsdorp in te koppen en zorgde daarmee voor een vreugde-uitbarsting in het Olimpico. Tegelijkertijd gingen alle Arnhemse hoofden naar beneden, maar die moeten snel weer omhoog. Vitesse mag trots zijn dat het zo ver is gekomen en dat het het grote Roma heel diep heeft laten gaan.