Van Gaal onthult formatie voor duel met Denemarken: 'Ze moeten altijd aanpassen'

Van Gaal onthult formatie voor duel met Denemarken: 'Ze moeten altijd aanpassen'

25-03-2022 14:02
35

Louis van Gaal heeft uit de doeken gedaan hoe hij op tactisch gebied met Oranje gaat spelen tegen Denemarken. De Nederlandse elf zullen in een '1-3-4-1-2-formatie' gaan spelen, mét een nummer tien.

De bondscoach denkt dat hij in die formatie altijd een voordeel heeft. "Omdat de tegenstander zich dan altijd moet aanpassen", vertelt hij op de persconferentie. "Als je in het traditionele 'Hollandse' systeem speelt, dan is er niet zo veel verschil. Nu wel, want de tegenstander moet toch een middenvelder opofferen aan de nummer tien."

Op de trainingen wordt er hard geoefend op het nieuwe systeem. "We spelen iedere dag elf tegen elf en dat kost heel veel energie", zegt Van Gaal. "Ze zijn bezig om hun plaats te verwerven en ze spelen ook tegen het 'eerste elftal' van Oranje, dus dan is de strijd op de training altijd wat heviger. Als je dat iedere dag doet, heb je iedere dag een soort wedstrijd en dat kostte veel energie."

Tegen de Denen gaat het Nederlands elftal vol voor de overwinning, omdat ook een plekje in de top-zeven van de wereldranglijst op het spel staat. Van Gaal liet optekenen dat hij graag in pot 1 voor de WK-loting terecht zou komen, omdat dat een gunstigere uitgangspositie op het eindtoernooi op zou kunnen leveren.