Van Gaal en Van Dijk naast elkaar: 'Ik heb mijn voorkeur niet uitgesproken'

Van Gaal en Van Dijk naast elkaar: 'Ik heb mijn voorkeur niet uitgesproken'

28-03-2022 13:52
13

Het nieuwe 1-3-4-1-2-systeem van Louis van Gaal is wennen voor Virgil van Dijk. De aanvoerder van het Nederlands elftal gaf na de gewonnen oefeninterland tegen Denemarken (4-2) aan dat hij meer fan is van een 4-3-3-formatie en dat vindt hij nog steeds.

Voor de thuiswedstrijd tegen de Denen werd er veel gesproken over het nieuwe systeem, waar Van Gaal hard aan heeft gewerkt. Ook zondag en maandag sprak de bondscoach uitvoerig met zijn spelers over de beoogde speelwijze. "Dat is heel normaal. We hadden een belangrijke teammeeting en persoonlijk hebben we ook gesproken", zegt Van Dijk op de persconferentie, daags voor het duel met Duitsland.

Van Dijk bestrijdt dat Van Gaal en hij niet op één lijn liggen wat betreft de tactiek. "Ik heb mijn voorkeur niet uitgesproken in dat interview (met de NOS, red.). Ik zei dat we nog steeds uitstekend 4-3-3 kunnen spelen, maar dat we ook hebben laten zien waarom we dit systeem spelen. In de meetings is het gegaan over hoe we het beter kunnen doen tegen Duitsland. We hebben geen heftige discussies. Het gaat gewoon normaal en respectvol. Ik geef mijn mening zoals het hoort en de bondscoach heeft ook zijn mening."

In een 1-3-4-1-2-systeem moet Van Dijk grotere afstanden afleggen. "Er worden andere dingen gevraagd van centrale verdedigers. Veel meer lopen, doordekken... Het is even wennen, maar ik vind het wel leuk en hopelijk kunnen we hier heel goed in worden. Dan is het een goede optie voor het WK. Er zijn andere dingen die gevraagd worden van je, maar dat wil niet zeggen dat dat erger is."