'Lenderink zit op de centen, Ajax dreigt naast Wijndal en Brobbey te grijpen'

'Lenderink zit op de centen, Ajax dreigt naast Wijndal en Brobbey te grijpen'

03-06-2022 21:15
118

Ajax-watcher Mike Verweij ziet voor de komende transferperiode een belangrijke rol weggelegd voor financieel directeur Susan Lenderink. Ajax heeft interesse in het prijzige drietal Steven Bergwijn, Owen Wijndal en Brian Brobbey en de Telegraaf-journalist vraagt zich af hoe ver Ajax kan en wil gaan, in financieel opzicht.

Ajax slaagde er in januari niet in om Bergwijn over te nemen van Tottenham Hotspur: De Telegraaf wees toen al naar het strenge budgetbeheer van Lenderink, waardoor toenmalig directeur voetbalzaken Marc Overmars niet de hoofdprijs voor Bergwijn kon betalen. "Susan Lenderink had Marc Overmars in de houdgreep en inmiddels heeft ze Hamstra en Huntelaar (Gerry en Klaas-Jan, die nu het sportieve beleid uitstippelen, red.) in de houdgreep. Ook bij Wijndal zit ze op de centen. Op zich is dat goed, zij moet beoordelen wat er wel en niet kan. Maar daardoor dreigt Ajax naast Wijndal en Brobbey te grijpen. Dat zou toch wel heel vervelend zijn voor Alfred Schreuder", doelt Verweij in de Kick-Off Voetbalpodcast op de nieuwe hoofdtrainer van Ajax.

De bomen groeien momenteel niet tot in de hemel bij Ajax. "Overmars gaf Ten Hag ongelooflijk veel rugdekking en dat kunnen Hamstra en Huntelaar op dit moment nog niet. Ze kunnen verbazen, hoor. En binnenkort zorgen dat Brobbey, Wijndal en Bergwijn alsnog komen. Maar ze moeten wel iets gaan doen."

De kwestie-Brobbey
In het geval van Brobbey, het afgelopen half jaar al gehuurd van RB Leipzig, speelt nog mee dat Ajax de hoofdprijs zou moeten betalen voor een zelf opgeleide speler. "Daar is wel veel interesse voor, als ik het goed begrijp. En dat zou wel eens een risico kunnen zijn. Leipzig zit ook behoorlijk hoog in de boom, qua vraagprijs. Dus dat is wel een dilemma voor Ajax: een jongen die ze zelf hebben opgeleid en gigantisch veel kost. Dat is natuurlijk niet prettig, dat hij voor nul euro wegloopt naar Leipzig en voor een fors bedrag moet worden teruggekocht."

Wellicht ontstaat er een opening als Eredivisie-topscorer Sébastien Haller vertrekt. "Ik denk dat Ajax op dit moment wacht op een vertrek van Haller: dan is het geen enkel probleem, dan betalen ze gewoon die som voor Brobbey. En anders zullen ze heel inventief moeten zijn, dan zullen ze een lager basisbedrag moeten bieden aan Leipzig, hoog doorverkooppercentage."