Mbappé-soap is de druppel: La Liga opent aanval op Manchester City en PSG

Mbappé-soap is de druppel: La Liga opent aanval op Manchester City en PSG

15-06-2022 14:04
102

Het Spaanse competitieorgaan La Liga heeft de aanval op Manchester City en Paris Saint-Germain geopend en dient een klacht in bij de UEFA. Beide clubs worden gerund met geld uit respectievelijk de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar: volgens La Liga is er sprake van ongeoorloofde staatssteun en druist dit financieringsmodel in tegen de Financial Fair Play-regels.

Sinds PSG Neymar overnam van FC Barcelona én Kylian Mbappé uit handen van Real Madrid hield, zijn de verhoudingen op scherp komen te staan. 'La Liga is van mening dat dit soort praktijken het ecosysteem en de duurzaamheid van het voetbal bedreigen en schadelijk zijn voor de Europese competities en clubs. De markt wordt op kunstmatige wijze opgeblazen, met geld dat buiten het voetbal om verdiend wordt', laat men weten in een statement.

Manchester City en PSG werken met extern kapitaal, maar verkopen dat naar buiten toe als sponsordeals: op die manier heeft Manchester City al een Champions League-uitsluiting weten te voorkomen. La Liga pakt het groot aan en hoopt de zaak bij de Europese Unie en bij het Franse gerechtshof aan te kaarten. Bovendien wil men onderzoek laten doen naar de dubbelrol van PSG-eigenaar Nasser Al-Khelaifi, die ook functies heeft bij de UEFA, de belangenvereniging European Club Agency en Champions League-zendgemachtigde BeIN Sports.

La Liga stelde de kwestie in 2017 en 2018 ook al ter discussie. 'Het is niet de eerste keer dat wij deze vorm van competitievervalsing aan de kaak stellen. La Liga heeft altijd al gepleit voor meer economische controle. De vorige keren leidde dit tot sancties voor beide 'staatsclubs', al werden die later teruggedraaid', klinkt het.