Het to do-lijstje van PSV: 'droomkandidaat', verdediger noodzaak voor driehoek

Het to do-lijstje van PSV: 'droomkandidaat', verdediger noodzaak voor driehoek

7 juli - 12:00
53 Reacties

Lars Teunissen

Nu de transfermarkt officieel geopend is, moeten de technisch directeuren van de Nederlandse clubs hun selecties voor komend seizoen samenstellen. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de traditionele top-drie voor de komende weken op. Vandaag: PSV.

Roger Schmidt zette PSV tijdens 'Kapitel Schmidt' naar zijn hand met Duitse invloeden. Nu hij vertrokken is naar Benfica, wacht de club een nieuwe transformatie. De nieuwe driehoek, bestaande uit algemeen directeur Marcel Brands, technisch directeur John de Jong en trainer Ruud van Nistelrooij, zijn hier verantwoordelijk voor.

Done Deals
Spectaculair, zo kunnen we de eerste weken van de transferperiode in Eindhoven wel bestempelen. Met Walter Benítez, Boy Waterman, Ki-Jana Hoever (huur), Xavi Simons, Luuk de Jong en Guus Til heeft PSV zich al in alle linies versterkt. Michal Sadílek, Mario Götze, Ritsu Doan, Yvon Mvogo, Ryan Thomas, Bruma en Vincent Müller zijn vertrokken. Bij elkaar gaf PSV, inclusief tekengelden, maximaal acht miljoen euro uit. De kas is intussen met 12,5 miljoen euro gespekt.

Huurlingen

Vertrekkers
Maxi Romero is de achtste vertrekker, al hoopt PSV nog altijd op zijn doorbraak in Eindhoven. Hij wordt een jaar gestald bij Racing Club in zijn vaderland Argentinië, terwijl zijn contract is opengebroken en verlengd tot medio 2024. Bruma zien ze bij PSV niet meer terug. Hij is weliswaar verhuurd, maar Fenerbahçe heeft een - onbevestigde - verplichte optie tot koop.

Herintreders
Dit dossier is minder omvangrijk. Alleen Derrick Luckassen gaat na een periode bij het Turkse Karagümrük voor een nieuwe kans in Eindhoven. De centrumverdediger werd in 2017 voor vijf miljoen euro overgenomen van AZ, maar heeft nog niet kunnen overtuigen bij PSV. Daar kan komend seizoen verandering in komen, aangezien de eerste signalen in de voorbereiding positief zijn. Luckassen gaat zijn laatste jaar contractjaar in, dus PSV heeft drie opties: verlengen, verkopen of volgend seizoen gratis de deur uit.

Prioriteiten
De transferperiode van PSV staat op dit moment vooral in het teken van het behouden van Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré. Beiden beschikken nog over een langdurig contract, maar er speelt veel. Een stap naar de Premier League lonkt voor zowel de Ivoriaan als de Oranje-international. Gakpo gold als opvolger van Raphinha bij Leeds United, maar de Engelsen hebben gekozen voor Luis Sinisterra. Het begint steeds waarschijnlijker te worden dat beide PSV'ers blijven, al is nog niets zeker.

'Droomkandidaat'
Al vroeg in het seizoen heeft PSV zijn zaakjes op orde. Wel hebben de Eindhovenaren nog een droomkandidaat op de wensenlijst staan: Georginio Wijnaldum. Momenteel is het, gezien zijn salaris bij Paris Saint-Germain, nog een illusie dat Wijnaldum terugkeert. PSV zal hopen dat de wind richting het einde van de transferperiode draait. Als Wijnaldum dan nog geen nieuwe club heeft en zijn situatie in Parijs uitzichtloos blijft, kan PSV mogelijk toeslaan.

Mogelijke vertrekkers
PSV moet rekening houden met nog minimaal één uitgaande transfer. 'Schmidt-aankoop' Philipp Max wordt gelinkt aan Union Berlin. Hij moet een bedrag opbrengen dat richting de zes miljoen euro gaat. Doelman Maxime Delanghe heeft te horen gekregen dat hij mag uitkijken naar een nieuwe club en het is ook niet honderd procent zeker dat Érick Gutiérrez, wiens contract volgende zomer afloopt, komend seizoen nog in Eindhoven speelt.

Potentiële nieuwkomers
Mochten er onverhoopt PSV'ers vertrekken, dan moet John de Jong op zoek naar waardige vervangers. Die zijn op de transfermarkt te vinden, al klopt een aantal talenten op de deur.

Doorstroming van de jeugd
Het middenveld en de voorhoede van PSV heeft al vorm gekregen, toch doet Van Nistelrooij in de voorbereiding een beroep op zes Jong PSV-spelers: Dennis Vos, Jenson Seelt, Livano Comenencia, Ismael Saibari, Fredrik Oppegard en Johan Bakayoko. Laatstgenoemde kroonde zich het afgelopen seizoen tot beste talent van de Keuken Kampioen Divisie en lijkt zich op te maken voor zijn kans in de hoofdmacht.

Centraal achterin zit PSV - mede door de langdurige afwezigheid van Olivier Boscagli - krapper in de bezetting, waardoor Vos, Seelt en Comencencia kunnen aanhaken. Het lijkt tegelijkertijd onwaarschijnlijk dat een van hen komend seizoen een vaste waarde wordt.

Opvolgers op de transfermarkt
Duidelijk is dat PSV nog een linker centrale verdediger zoekt. Momenteel is Armando Obispo de enige beschikbare kracht met ervaring. Marlon, een Braziliaanse verdediger van Shakhtar Donetsk, is een kandidaat, al lijkt zijn komst een buitengewoon moeilijk verhaal te worden. Daarnaast heeft PSV er nooit een geheim van gemaakt het seizoen te willen beginnen met twee spitsen: één ervaren kracht en één talent. De Jong heeft de eerste vacature al ingevuld, voor de tweede is nog niemand concreet in beeld. PSV beschikt naast De Jong ook nog over Carlos Vinícius.

De komst van de Braziliaan Sávio is zo goed als zeker. Zijn huurtransfer heeft weliswaar vertraging opgelopen, maar in het Eindhovense kamp wordt er met vertrouwen gekeken naar de situatie. Op de flanken geeft het achttienjarige talent Van Nistelrooij meer mogelijkheden en is het vertrek van Bruma meteen opgevangen.

De blijvers
Het merendeel van de spelers die nu bij PSV onder contract staan, lijkt te blijven. Rondom de gevestigde namen Jordan Teze, André Ramalho, Joey Veerman en Noni Madueke speelt weinig tot niets, waardoor de kans groot is dat het kwartet ook na 31 augustus nog in de Eredivisie te bewonderen is.

Zwakke posities
Met twee nieuwe keepers, een nieuwe rechtsback en een nieuwe spits zijn de zwakke plekken van PSV opgevuld. Een linker centrale verdediger volgt naar alle waarschijnlijkheid nog. Op de linksbackpositie zijn de Eindhovenaren, mits Max vertrekt, wellicht wel het meest kwetsbaar, al heeft Mauro zich in een jaar tijd omgeturnd tot een haast onbetwiste basiskracht op die positie. Naast Mauro en Max beschikt PSV enkel over de negentienjarige Oppegard.

Kijken naar 2023: dossier-Hoever en -Van Ginkel
Hoever liet onlangs al doorschemeren te balen van het feit dat PSV geen optie tot koop heeft weten te bedingen in de onderhandelingen met Wolverhampton Wanderers. "Volgend jaar zien we verder", zei hij. Wanneer de rechtsback zich laat gelden, is het voor PSV zaak om wederom met de Engelse club om tafel te gaan. Bij Wolves heeft de twintigjarige verdediger nog wel een contract tot medio 2025.

Marco van Ginkel loopt volgende zomer uit zijn contract. De aanvoerder speelde na de winterstop geen grote rol meer onder Schmidt, maar zal ongetwijfeld uit zijn op eerherstel onder de nieuwe trainer. Wil PSV hem volgend jaar transfervrij laten vertrekken, of gaan ze langer met hem in zee? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s