Fortuna nog altijd puntenloos: Utrecht wint, publiek pakt negatieve hoofdrol

Fortuna nog altijd puntenloos: Utrecht wint, publiek pakt negatieve hoofdrol

02-09-2022 22:06 Laatste update: 22:40
194

FC Utrecht heeft vrijdagavond op bezoek bij Fortuna Sittard de eerste overwinning van het seizoen geboekt in een doelpuntrijk duel. Een gedeelte van de achterban van beide clubs misdroeg zich dusdanig dat scheidsrechter Allard Lindhout, die ook niet zijn beste wedstrijd liet zien, het spel twee keer moest stilleggen. Uiteindelijk wonnen de bezoekers met 3-4 en blijft Fortuna puntenloos. 

Zowel Fortuna als Utrecht zijn slecht aan het nieuwe seizoen begonnen. In aanloop naar het duel waren de Domstedelingen terug te vinden op de vijftiende plaats en stond Fortuna stijf onderaan met nul punten. In de openingsfase was het te merken dat beide ploegen vooral een hoop te verliezen waren en was het tempo rustig. Na een klein half uur werd Bas Dost vastgehouden, maar Lindhoudt besloot niet te fluiten. Beide teams konden Dost en Burak Yilmaz maar moeilijk bereiken en de ploegen gingen met een 0-0 ruststand aan de thee. 

Een kleine tien minuten na rust misdroeg een deel van het publiek van Utrecht zich en werd er vuurwerk op het veld gegooid. De warmlopende Anastasios Douvikas schrok zich kapot, maar bleef ongedeerd. Lindhout legde het spel tijdelijk stil en waarschuwde dat het duel zou worden gestaakt bij een tweede misdraging van dat kaliber. Na ruim een uur speler maakte Dost zijn vierde treffer na een goede voorzet van Jens Toornstra. 

Utrecht was de betere ploeg, maar Fortuna kwam vrijwel direct langszij. Rodrigo Guth kopte hard raak uit een voorzet van Mats Seuntjens. Lindhout besloot vervolgens een dubieuze strafschop te geven aan Utrecht, die de inmiddels ingevallen Douvikas raak wist te schieten: 1-2. Een kwartier voor het einde was het dit keer de Fortuna-aanhang die bierbekers op het veld besloot te gooien, waardoor Lindhout de ploegen tijdelijk naar binnen leidde. 

Uiteindelijk werd het spel weer hervat en kwam Utrecht op een grotere voorsprong. De teruggekeerde Sean Klaiber gaf voor op Douvikas, die zijn tweede treffer maakte. Lindhout besloot even later ook een strafschop aan Fortuna toe te kennen, die Yilmaz wist te benutten en daarmee voor zijn vierde treffer van het seizoen tekende. Douvikas gaf uiteindelijk de doodsteek aan Fortuna door acrobatisch raak te schieten en zijn hattrick te voltooien, waarmee de stand op 2-4 werd bepaald. De Griek leek ook nog voor de 2-5 te gaan zorgen, maar Dost liep buitenspel gedurende de aanval, waardoor het doelpunt werd afgekeurd. 

Tijjani Noslin deed in de slotfase nog iets terug voor de thuisploeg, maar Fortuna kwam niet verder dan 3-4. Utrecht klimt door de overwinning naar de tiende plek en heeft nu vijf punten verzameld na vijf duels. Fortuna heeft na vijf wedstrijden nog geen enkel punt gepakt en staat laatste in de Eredivisie