Ajax maakt verlies van ruim 24 miljoen bekend, wat ook door Haller-truc komt

Ajax maakt verlies van ruim 24 miljoen bekend, wat ook door Haller-truc komt

27-09-2022 19:25 Laatste update: 19:28
400

Ajax heeft in het afgelopen seizoen opnieuw rode cijfers geschreven. De Amsterdammers lijden een verlies van 24,3 miljoen euro en volgens de club heeft dat alles te maken met aanhoudende gevolgen van de coronacrisis. Ajax heeft zelf echter ook meegeholpen aan de rode cijfers.

In het jaarverslag van Ajax over het seizoen 2021/22 vallen meerdere zaken op. Op het gebied van transfers heeft de landskampioen een verlies van 19,3 miljoen euro geleden, wat uiteraard een grote rol speelt in de rode cijfers van het afgelopen seizoen. Doordat er meerdere wedstrijden zonder publiek afgewerkt moesten worden, kwam daar nog eens een operationeel verlies van 7,3 miljoen bij.

Aan de andere kant boekte Ajax een 'voetbalomzet' van ruim 98 miljoen euro. Dat heeft te maken met de goedlopende kaartverkoop bij de meeste wedstrijden en de Champions League-premies. Ook de omzet uit merchandising en partnerships steeg flink: van 25,4 miljoen naar 74,8 miljoen. Dat staat in verband met de succesvolle verkoop van het Bob Marley-shirt en nieuw gesloten sponsordeals.

Toch leed Ajax onderaan de streep verlies en dat heeft de club ook aan zichzelf te wijten: zo werd onder meer de toptransfer van Sébastien Haller uitgesteld tot het nieuwe boekjaar, zodat de Amsterdammers over het huidige seizoen wél goede cijfers kunnen gaan schrijven. Met de andere miljoenentransfers van Lisandro Martínez en Antony lijkt Ajax volgend jaar dan ook weer winst te gaan maken. Die verwachting spreekt de club ook uit.

Over het coronajaar 2020/21 boekte Ajax een verlies van 8,1 miljoen euro. De rode cijfers van het afgelopen seizoen zijn dus forser, maar dat is zoals benoemd verklaarbaar.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie