AZ is de kluts kwijt: Alkmaarders verliezen bij Excelsior en raken verder achterop

AZ is de kluts kwijt: Alkmaarders verliezen bij Excelsior en raken verder achterop

23-10-2022 14:07
158

AZ is zondag verder achterop geraakt in de titelstrijd in de Eredivisie. De Alkmaarders kwamen een slechte start niet te boven tegen Excelsior en leden de derde nederlaag op rij: 2-1.

AZ verspeelde een week geleden de koppositie in de Eredivisie in de topper tegen Feyenoord, nadat enkele dagen eerder al was verloren van Apollon Limassol in de Europa League. De ploeg van coach Pascal Jansen zit even in de hoek waar de klappen vallen, want de thuisploeg nam al snel de leiding in het Van Donge & De Roo Stadion. Uit een vrije trap van Marouan Azarkan kopte Siebe Horemans raak.

Excelsior was na een kwartier zelfs heel dicht bij de 2-0.  Na een fout van Myron van Brederode kwamen de Kralingers er snel uit, maar Lamprou schoot net voorlangs. Na ruim een halfuur was het alsnog raak en daar viel niet zo gek veel op af te dingen. Azarkan ontsnapte in de rug van de AZ-defensie en stiftte de bal langs Hobie Verhulst. AZ-coach Jansen kon het niet langer aanzien en besloot al voor rust in te grijpen: Myron van Brederode en Maxim Dekker maakten plaats voor Yusuf Barasi en Yukinari Sugawara.

Het inbrengen van de Japanner sorteerde meteen na rust effect. Hij stond bij de tweede paal vrij en tekende voor de belangrijke aansluitingstreffer. De Alkmaarders leken wakker geschud en Dani de Wit was tot twee keer toe gevaarlijk met het hoofd. Tijjani Reijnders probeerde het met een schot, maar weer bracht Stijn van Gassel redding. 

Na die opleving wist AZ echter niet door te drukken en hield Excelsior eenvoudig stand. Pas in de slotminuten werd het weer even billenknijpen voor de thuisfans. Invaller Mayckel Lahdo dook plots op voor Van Gassel, die de Rotterdamse ploeg knap redde. In de tegenstoot schoot Reda Kharchouch maar net naast, maar Excelsior trok de zege over de streep. 

De ploeg van Marinus Dijkhuizen herpakt zich na de 7-1 nederlaag tegen Ajax en dringt in ieder geval tijdelijk het linkerrijtje binnen. AZ ziet koploper Ajax verder uit zicht verdwijnen en heeft nu vijf punten achterstand.