Nederland dankt PSV en AZ in strijd om tweede CL-ticket, ook zorgen door Feyenoord

Nederland dankt PSV en AZ in strijd om tweede CL-ticket, ook zorgen door Feyenoord

27-10-2022 23:55 Laatste update: 28-10-2022 00:03
117
Author profile picture

Nordin 't Hart

Nederland heeft een bijzonder bewogen week achter de rug op de UEFA-coëfficiëntenlijst. 'We' zijn de felbegeerde zesde plek zelfs even kwijtgeraakt, maar dankzij PSV en AZ gaat Nederland weer over Portugal heen. De late nederlaag van Feyenoord bij Sturm Graz kan echter wel desastreuze gevolgen hebben.

De wekelijke lezer van de coëfficiëntenupdates weet dat de strijd om het tweede Champions League-ticket steeds spannender wordt. In de afgelopen dagen ging het weer alle kanten op. Op woensdag zagen de zaken er slecht uit voor Nederland: Portugal pakte toen zelfs even de zesde plek van ons af. Ajax verloor toen opnieuw, nu van Liverpool, waardoor Champions League-uitschakeling een feit was. Namens Portugal verzekerden Benfica en FC Porto zich juist van een plekje in de knock-outfase van het miljardenbal, wat maar liefst 1.666 bonuspunten opleverde. Sporting Portugal speelde juist knap gelijk bij Tottenham Hotspur.

Op donderdag boekten PSV en AZ echter cruciale zeges voor Nederland, waardoor we de zesde plek nu weer in handen hebben. Die twee ploegen gaan sowieso door in de Europa en Conference League, wat Nederland al 0.600 bonuspunt heeft opgeleverd. Dat kan nog oplopen tot 1.200 punt, als PSV en AZ ook nog eerste worden in hun groep. SC Braga verloor daarnaast op bezoek bij Union Berlin, waardoor Portugal puntloos bleef op donderdag.

Er was op diezelfde dag echter ook slecht nieuws voor Nederland: Feyenoord liep bij Sturm Graz tegen een erg late nederlaag aan. De Rotterdammers pakken daardoor geen punten, maar staan ook aan de rand van de Europa League-afgrond. Het is zelfs goed mogelijk dat Feyenoord na de winter niet meer Europees actief is. Dat zou de kansen van Nederland op de zesde plek enorm doen slinken.


De zaken zien er niet goed uit voor Feyenoord na een late nederlaag bij Sturm Graz

Voorsprong gehalveerd, beslissende week wacht
Nederland staat nu 1.184 punt voor op Portugal. Dat is een punt minder dan twee weken geleden. Buiten Feyenoord weten de Nederlandse clubs al een beetje waar ze aan toe zijn: Ajax gaat zeer waarschijnlijk naar de Europa League-tussenronde, PSV overwintert in datzelfde toernooi en AZ gaat door in de Conference League. De twee laatstgenoemde clubs kunnen de tussenronde nog overslaan, door eerste te worden in hun groep.

Dat zou erg helpen in de clash met de Portugezen, buiten de bonuspunten die in het verschiet liggen. Dat geldt zeker in het geval van PSV: in de tussenronde wachten namelijk de nummers drie uit de Champions League op de Eindhovenaren. En met onder meer FC Barcelona, Sevilla en mogelijk Juventus zijn dat niet de minste ploegen. Portugal wacht volgende week vol spanning op de Europese resultaten van Sporting en Braga. Het kan nog werkelijk alle kanten op voor de eerstgenoemde club, terwijl Braga nog niet weet of het doorgaat in de Europa of Conference League.


Van plaats 1 tot 4: het kan allemaal nog voor Sporting na een knappe remise bij Tottenham

Het is dus een feit dat Portugal nu dicht bij Nederland is gekomen op de coëfficiëntenlijst. Voor Nederland is het cruciaal dat Feyenoord weet te stunten tegen SS Lazio en in ieder geval Europees overwintert. Daarnaast zou een eerste plek voor PSV ook heel welkom zijn, al hebben de Eindhovenaren dat niet in eigen hand. Als het volgende week de goede kant op valt voor Sporting en Braga, dan het extra Champions League-ticket wel eens een heel lastig verhaal gaan worden voor ons.

We gaan dus sowieso weer een spannende Europese week tegemoet, waarin cruciale beslissingen zullen vallen. Eén ding is wel zeker: na de winter zal deze strijd een vervolg krijgen. In welke vorm en met welke hoeveelheid aan spanning, is alleen nog de vraag.

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 57.164 (8.583) (6/6)
6. NEDERLAND 53.900 (7.500) (4/5) 
7. Portugal 52.716 (9.000) (4/6)