'Tweede grote verrassing in Oranje-opstelling aanstaande: Timber de pineut'

'Tweede grote verrassing in Oranje-opstelling aanstaande: Timber de pineut'

21-11-2022 07:04 Laatste update: 07:55
209

Andries Noppert is maandag de grootste, maar niet de enige verrassing in de opstelling van het Nederlands elftal voor de eerste WK-wedstrijd tegen Senegal. Het Algemeen Dagblad vermoedt dat Matthijs de Ligt ook in de basis staat in het Al Thumama Stadium in Doha.

De Ligt lijkt Jurriën Timber naar de bank te verwijzen. De Ajax-verdediger verkeerde de laatste weken in mindere doen, nadat hij aanvankelijk een stormachtige opmars beleefde in Amsterdam. Afgaande op de training is De Ligt in beeld om hem te vervangen, meldt het AD. Daarmee zou bondscoach Louis van Gaal voor een tweede verrassing zorgen. De defensie van Oranje leek lange tijd vast te staan.

De krant verwacht dat Van Gaal op het middenveld voor 'voetbal' kiest. Dat betekent dat Steven Berghuis de voorkeur krijgt boven Teun Koopmeiners en Marten de Roon. Frenkie de Jong is onomstreden, terwijl de keuzeheer zelf min of meer verklapte dat Cody Gakpo zal starten. "Ik vind dat je altijd drie en op z'n hoogst vier creatieve spelers moet hebben. Als Depay niet meedoet, hebben we een creatieve speler minder, want Vincent Janssen is niet creatief", zei hij zondag op de persconferentie. "Achter de spits heb ik Klaassen en Gakpo. Klaassen is meer de teamspeler van de twee. Dus dan heb ik het bij dezen wel uitgelegd."

Naast Janssen staat Steven Bergwijn, aangezien Memphis niet fit genoeg is om te starten. Daarmee is Daley Blind de enige speler in de basis die al WK-ervaring heeft. De Ajax-routinier was in 2014 al van de partij. Het Nederlands elftal en Senegal beginnen om 17.00 uur aan hun WK.

De vermoedelijke opstelling van Oranje: Noppert; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké, Blind; Berghuis, Gakpo, De Jong; Janssen, Bergwijn