Marokko verslaat ook Portugal en bereikt historische halve finale

10-12-2022 17:55 Laatste update: 17:59
352

Marokko heeft een historische plaats in de halve finale van het WK behaald. Het wist na Spanje ook Portugal over de knie te leggen. Met alle moeite van de wereld, dat wel, maar daar maalt helemaal niemand om in Marokko: 1-0. Marokko is het eerste Afrikaanse land ooit dat de halve finale van een WK haalt.

Dat Marokko überhaupt in de kwartfinale terecht is gekomen, is al een stunt op zich. Het wist voor het eerst sinds 1986 de knock-outfase te bereiken en uiteindelijk ook van Spanje te winnen. Veel ogen zijn gericht op Hakim Ziyech, Sofyan Amrabat en Noussair Mazraoui, terwijl ook Zakaria Aboukhlal mee is naar Qatar. Van die vier deed Mazraoui niet mee tegen Portugal: de Marokkaan ontbrak vanwege ziekte. Bij Portugal was veel aandacht voor de (nieuwe) reserverol van Cristiano Ronaldo.

Marokko - Portugal was een wedstrijd tussen de nummer 22 en nummer 9 van de wereldranglijst van de FIFA, al was het verschil op het veld amper te zien. De eerste grote kans van de wedstrijd was na vier minuten spelen voor João Félix, waarbij doelman Yassine Bounou reddend op moest treden. De openingsfase was van beide kanten stabiel, waarbij vooral opviel dat Marokko stevig oogde en geen ontzag had voor Portugal, dat Marokko hier en daar aan het wankelen wist te brengen, maar het het Afrikaanse land niet écht moeilijk maakte.

Omdat Marokko zelf geen grote kansen wist te creëren, kwam de goal vlak voor rust van Youssef En-Nesyri uit het niets. De spits van Sevilla sprong hoog boven de rest uit en kopte knap binnen, waardoor een nieuwe stunt in de maak was. Kort daarna was Bruno Fernandes dichtbij een wereldgoal voor Portugal.

In de tweede helft werd snel duidelijk dat het beste bij Marokko er wel af was en het woord aan Portugal was. De spelers van Marokko hadden rond de 65e minuut steeds meer moeite om de bal in de ploeg te houden en oogden vermoeid. Bondscoach Fernando Santos van Portugal had Ronaldo, die zijn 195e interland speelde, nodig om de wedstrijd te kantelen, maar van de 37-jarige Portugees hoefde het niet te komen.

Marokko-doelman Bounou moest zich in de slotfase nog een keer strekken om de gelijkmaker van João Félix te voorkomen. Kort daarvoor haakte Ziyech geblesseerd af en kwam Aboukhlal in het veld. De spanning in het stadion was om te snijden en de reservespelers van Marokko hielden het niet meer. Meer dan terecht, zeker omdat Ronaldo in de eerste minuut van een blessuretijd nog een megakans op 1-1 kreeg, maar op Bounou stuitte. En nadat Aboukhlal de wedstrijd verzuimde te beslissen, kopte Pepe een minuut voor tijd nog naast.

Met bloed, zweet en tranen wist Marokko de zege over de streep te trekken en een historische plek in de halve finale te bereiken. Daarin is Frankrijk of Engeland de tegenstander.