Ajax-vertrekkers: drie oud-wisselspelers maken indruk, Daramy op de goede weg

Ajax-vertrekkers: drie oud-wisselspelers maken indruk, Daramy op de goede weg

25-12-2022 10:00
100

Feyenoord, Ajax en PSV kregen afgelopen zomer allen te maken met de nodige wijzigingen in de selectie. Hoe doen de vertrekkers het in het eerste halfjaar bij hun nieuwe club? VoetbalPrimeur zoekt het uit, met vandaag deel twee: Ajax.

Definitief vertrokken Ajacieden

Antony (Manchester United - 95 miljoen euro)
Na lang getouwtrek vertrok Antony voor een in Nederland absoluut recordbedrag naar Engeland. Voor zijn eerste treffer, tegen Arsenal, had hij slechts 35 minuten nodig. In de daaropvolgende competitieduels met Manchester City en Everton scoorde hij eveneens, waardoor de vergelijkingen met de groten der aarde opgingen. Vanaf dat moment scoorde hij niet meer en haalde hij vooral de headlines met zijn trukendoos. Zo oogstte hij veel kritiek met zijn dubbele pirouette tegen FC Sheriff in de Europa League.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 12 (865)
Doelpunten: 3
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 5

Lisandro Martínez (Manchester United - 57,37 miljoen euro)
Volgens critici was Martínez te klein om de Premier League-spitsen af te stoppen. Met alle twijfel wist de Argentijn na twee wedstrijden af te rekenen. De centrumverdediger speelde Harry Maguire uit de basis en vormt het hart van de defensie met Raphaël Varane. Martínez betaalt het vertrouwen van Erik ten Hag terug en is amper meer weg te denken uit de verdediging bij United.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 21 (1.658)
Doelpunten: 0
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 5

Sébastien Haller (Borussia Dortmund - 31 miljoen euro)
Vlak na zijn medische keuring bij Dortmund werd er teelbalkanker geconstateerd bij Haller. De Ivoriaanse spits onderging zware behandelingen en is altijd positief over zijn herstel gebleven. Eerder deze maand werd hij voor de tweede keer succesvol geopereerd en naar verwachting keert hij in januari terug op het trainingsveld.

Ryan Gravenberch (Bayern München - 18,5 miljoen euro)
Gravenberch steekt niet onder stoelen of banken dat hij in zijn eerste halfjaar bij Bayern op meer speeltijd had gehoopt. Julian Nagelsmann kiest met Leon Goretzka, Joshua Kimmich en Jamal Musiala vaak voor eenzelfde middenrif, waardoor Gravenberch buiten de boot valt. Toch kwam hij tot vijf Champions League-wedstrijden, waarvan twee als basisspeler.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 18 (527)
Doelpunten: 1
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 1

Perr Schuurs (Torino - 9 miljoen euro)
Schuurs had in Amsterdam geen uitzicht op een basisplaats en verkaste naar de Serie A, waar hij het in zijn eerste halfjaar uitstekend doet. Trainer Ivan Juric posteert Schuurs op links in een driemansdefensie en op die positie is de verdediger sinds halverwege september een vaste waarde. In Spaanse media wordt hij al voorzichtig gelinkt aan een transfer naar Atlético Madrid.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 11 (797)
Doelpunten: 1
Assists: 0
Huidige plaats op de ranglijst: 9

Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon - 4,2 miljoen euro)
In Frankrijk heeft Tagliafico, die bij Ajax op een zijspoor was beland, nieuw leven ingeblazen. Onder Peter Bosz miste hij slechts zestien minuten, terwijl diens opvolger Laurent Blanc hem ook altijd laat starten. Het leverde de linkervleugelverdediger een plek op in de WK-selectie van Argentinië. In Qatar kwam hij in zes van de zeven wedstrijden in actie.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 15 (1.329)
Doelpunten: 1
Assists: 2
Huidige plaats op de ranglijst: 8

Dominik Kotarski (HNK Gorica - 1 miljoen euro)
Kotarski keerde voor één miljoen euro terug bij Gorica, dat hem voor het dubbele doorverkocht aan PAOK Saloniki. In de Griekse Super League is Kotarski, die bij Ajax nooit werd gezien als potentiële eerste keeper, een vaste waarde onder de lat. Het landskampioenschap is uit zicht voor PAOK, al strijdt de club wel mee om de bovenste plaatsen.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 16 (1.440)
Tegendoelpunten: 13
Clean sheets: 6
Huidige plaats op de ranglijst: 4

Noussair Mazraoui (Bayern München - transfervrij)
Mazraoui moet het eerste halfjaar stuivertje wisselen met Benjamin Pavard. De rechtervleugelverdediger komt in het merendeel van de wedstrijden aan spelen toe, al is trainer Julian Nagelsmann nog niet geheel overtuigd. In de Champions League daarentegen lijkt Mazraoui een streepje voor te hebben. De Marokkaan startte in vier van de zes groepswedstrijden.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 18 (1.050)
Doelpunten: 0
Assists: 3
Huidige plaats op de ranglijst: 1

Danilo (Feyenoord - transfervrij)
Van derde spits bij Ajax naar eerste keus bij Feyenoord: Danilo kan met een goed gevoel terugkijken op zijn pikante overstap. De Braziliaan begon voortvarend in Rotterdam-Zuid, al werd het halverwege de eerste seizoenshelft iets minder. Dat kan hij zich niet permitteren, door de concurrentie met Santiago Gimenez. Toch overlegt Danilo uitstekende cijfers, vooral in de Eredivisie.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 20 (1.163)
Doelpunten: 9
Assists: 2
Huidige plaats op de ranglijst: 1

Przemyslaw Tyton (FC Twente - transfervrij)
De 35-jarige Tyton was een noodoplossing voor Ajax. Bij Twente is hij de stand-in van Lars Unnerstall. De Pool bevindt zich in de herfst van zijn carrière en hoeft niet op speeltijd te rekenen in Enschede, zolang Unnerstall blijft.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 1 (90)
Tegendoelpunten: 0
Clean sheets: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 5

André Onana (Internazionale - transfervrij)
Het duurde even, maar Onana heeft de concurrentiestrijd van de 38-jarige Samir Handanovic gewonnen. In de Champions League mocht de Kameroener zich vanaf de eerste speelronde al bewijzen. Trainer Simone Inzaghi heeft begin oktober de knoop doorgehakt en van Onana zijn eerste keeper gemaakt.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 13 (1.170)
Tegendoelpunten: 16
Clean sheets: 5
Huidige plaats op de ranglijst: 5

Sean Klaiber (FC Utrecht - transfervrij)
Klaiber keerde Ajax na twee seizoenen de rug toe, om weer bij de club die hem opleidde aan de slag te gaan. Met zijn ervaring speelde de 28-jarige rechtervleugelverdediger zich vrijwel direct weer in de basis. Op 23 oktober maakte Klaiber tegen Sparta Rotterdam (3-1) zijn eerste Eredivisie-goal sinds 18 september 2020.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 11 (701)
Doelpunten: 2
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 7

Zakaria Labyad (clubloos)
De wegen van Ajax en Labyad scheidden afgelopen zomer en sindsdien heeft de 29-jarige middenvelder geen nieuwe werkgever. Het is onduidelijk of Labyad zijn conditie ergens op peil houdt en de intentie heeft om nog terug te keren in het betaald voetbal.

Huurlingen

Naci Ünüvar (Trabzonspor - 150 duizend euro huurprijs)
Net als bij Ajax, kan Ünüvar ook bij Trabzonspor nog geen basisplaats afdwingen. De spelmaker komt maar mondjesmaat in actie. De linksbuiten kon vorige week zijn eerste treffers vieren. In het bekerduel met Samsunspor (3-0) scoorde hij twee keer.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 5 (160)
Doelpunten: 2
Assists: 1
Huidige plaats op de ranglijst: 7

Mohamed Daramy (FC Kopenhagen)
Daramy kon zijn verwachtingen bij zijn komst naar Ajax in augustus 2021 niet waarmaken. Bij Kopenhagen, waar hij ook een deel van de jeugdopleiding doorliep, hoopte hij op een doorstart van zijn carrière. Dat lukt vooralsnog: de twintigjarige buitenspeler is een vaste waarde en stond in alle Champions League-groepsduels in de basis.

Totaal gespeelde wedstrijden (minuten): 22 (1.644)
Doelpunten: 2
Assists: 2
Huidige plaats op de ranglijst: 3