Van Oekraïne tot Noorwegen: PSV zoekt bedachtzaam naar ideale Gakpo-opvolger

Van Oekraïne tot Noorwegen: PSV zoekt bedachtzaam naar ideale Gakpo-opvolger

04-01-2023 13:00
52

Wie moet de naar Liverpool vertrokken Cody Gakpo opvolgen bij PSV? Het is deze transferperiode het meest prangende vraagstuk in het Philips Stadion. Trainer Ruud van Nistelrooij maakte al bekend dat PSV een schaduwlijstje klaar heeft liggen met daarop potentiële opvolgers voor de EindtovenaarVoetbalPrimeur zet de kandidaten op een rijtje.

Gakpo was in de eerste seizoenshelft betrokken bij liefst dertig doelpunten. Zeventien keer was hij aangever, dertien maal het eindstation. Het meest productief was hij op 31 augustus, toen FC Volendam-doelman Filip Stankovic drie keer moest vissen na een poging van de geboren Eindhovenaar. Gakpo was zelfs, tot de twee doelpunten van Erling Haaland tegen Leeds United op 28 december, gezamenlijk met de Noorse topspits MVP in Europa.  

Donyell Malen (Borussia Dortmund)
Hij kent de club als zijn broekzak en zou er meteen staan in de strijd om de eerste landstitel sinds 2018: Malen. De aanvaller, die bij Borussia Dortmund niet helemaal uit de verf komt, geldt volgens het Eindhovens Dagblad als een 'denkrichting' voor PSV. Wanneer de Eindhovenaren eind januari nog geen opvolger voor Gakpo hebben gevonden, behoort een huurdeal met Dortmund tot de mogelijkheden.

Ola Brynhildsen (Molde FK)
Vrijwel direct na de bekendmaking van de overstap van Gakpo naar Liverpool meldde transferexpert Fabrizio Romano dat PSV verregaande interesse toonde in Molde FK-aanvaller Ola Brynhildsen. Dat gerucht werd een dag later ontkracht door De Telegraaf. Mocht PSV uiteindelijk toch in zee gaan met de 23-jarige Noor, dan strikt het een veelzijdige speler. Brynhildsen kan op alle posities voorin uit de voeten, maar opereert vooral vanaf de linkervleugel. En met succes: hij maakte dit jaar elf doelpunten in negen competitieduels.

Viktor Tsygankov (Dinamo Kiev)
Ook de naam van Dinamo Kiev-aanvaller Tsygankov (25) zingt rond in Eindhoven. De Oekraïner, die bij zijn club nog een contract heeft tot medio 2023, is een zeer gewaardeerde kracht bij Bolo-Syni. Een kleine zeven jaar na zijn debuut staat zijn teller op 236 officiële duels, 94 doelpunten en 64 assists. Daarnaast heeft de tweebenige aanvaller met zeventien Champions League-optredens al flink wat ervaring met het podium waarop PSV volgend seizoen koste wat kost actief wil zijn.

Zijn salaris vormt een heikel punt. Naar verluidt strijkt hij jaarlijks zo'n twee miljoen euro op. Ook heeft Tsygankov in de eerste seizoenshelft vrijwel uitsluitend als rechtsbuiten gespeeld. Voor die positie heeft PSV Noni Madueke in huis, waardoor de Oekraïner in Eindhoven akkoord moet gaan met een flankwissel.

Noa Lang (Club Brugge)
Een verrassende naam: de 23-jarige Lang is op een zijspoor geraakt bij Club Brugge, waar hij in zijn eerste seizoenen een vaste waarde was. Blauw-Zwart verlangt 25 miljoen euro voor de buitenspeler, die ook bij AFC Bournemouth, West Ham United en Leeds United op de radar staat. Gezien het prijskaartje lijkt een huurdeal het maximale voor PSV. De Oranje-international kent de Eredivisie, waardoor het misschien wel de ideale competitie is voor een doorstart van zijn carrière.

Interne oplossing
Mocht PSV uiteindelijk niet slagen in het tijdelijk aantrekken van een Gakpo-opvolger, dan zal het moeten roeien met de riemen die de club heeft. Momenteel kan Van Nistelrooij voor de positie linksvoorin kiezen uit Anwar El Ghazi, Sávio en Xavi Simons. Eerstgenoemde lijkt vooralsnog de beste papieren te hebben. El Ghazi startte in het oefenduel van PSV met AC Milan op de linkerflank.