Valse start voor Schreuder en co.: Ajax begint 2023 met puntenverlies

08-01-2023 16:27
657

De voortekenen waren goed, maar Ajax is het jaar 2023 toch begonnen met puntenverlies. Het kwam uit bij NEC niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Feyenoord blijft comfortabel koploper.

Bij Ajax is er in de winterstop een hoop veranderd. Trainer Alfred Schreuder mocht blijven, maar Ajax nam wel afscheid van Daley Blind en spelers als Lisandro Magallán en - waarschijnlijk - Lucas Ocampos. De club moest het in Nijmegen verder doen zonder Steven Bergwijn, Steven Berghuis en Mohammed Kudus, die zich ziek hebben gemeld. Daardoor was er een basisplaats voor onder meer Francisco Conceição.

De onderbreking leek de Amsterdammers goed te hebben gedaan, want het is lang gedaan dat de ploeg van Schreuder zo goed speelde als in het eerste half uur, op de eerste anderhalve minuut na. Het labiele Ajax had de zaken goed voor elkaar en dus leek het wachten op het openingsdoelpunt. Daar moesten de bezoekers even op wachten. Kenneth Taylor schoot in kansrijke positie naast, maar daarna viel de goal alsnog. Conceição gaf de bal voor op Dusan Tadic, die met één beweging Klaassen vrijspeelde: 'Mister 1-0' passeerde Jasper Cillessen.

Kansen waren er genoeg om te scoren en de wedstrijd na 45 minuten al min of meer te beslissen, maar effectief was de ploeg van Schreuder niet. Die rekening kreeg Ajax in de tweede helft gepresenteerd. In de eerste plaats omdat NEC een stuk feller uit de kleedkamer kwam dan de gasten uit Amsterdam. Daar kreeg het wat hulp bij van scheidsrechter Pol van Boekel. Bij een duel tussen Oussama Tannane en Jorge Sánchez bestrafte hij alleen laatstgenoemde, waarna Tannane daarna een goedkope vrije trap kreeg waaruit Landry Dimata kon scoren.

Omdat Ajax de controle over de wedstrijd langzaam verloor en geen schim was van het Ajax van de eerste 45 minuten, werden de spelers beetje bij beetje meer gefrustreerd. Zeker nadat Taylor een tweede honderd procent kans om zeep hielp en aanvallend er steeds minder lukte. Voor Taylor zat het er na tachtig minuten op. Hij was afgelopen week zien en kon niet meer verder en werd vervangen door debutant Kian Fitz-Jim. Klaassen was tien minuten voor tijd nog dichtbij de 1-2 voor Ajax, maar schoot net naast, terwijl Cillessen in blessuretijd een kopbal van Edson Álvarez uit het doel hield.

Ajax, dat voor de veertiende keer op rij de nul niet weet te houden, loopt voor de vierde wedstrijd op rij averij op en verzuimt op koploper Feyenoord tot op één punt te naderen. Het blijft derde in de Eredivisie