Zakelijk Feyenoord neemt verder afstand van Ajax en PSV na zege in Groningen

15-01-2023 18:37 Laatste update: 18:47
372

Feyenoord heeft zijn eerste competitiezege van 2023 te pakken. De Rotterdammers hadden de drie punten tegen FC Groningen na een sterke eerste helft al zo goed als binnen. In de blessuretijd tekende Santiago Gimenez voor het slotakkoord, waardoor Feyenoord met een klinkende overwinning op zak naar de Klassieker toewerkt: 0-3.

Bij Feyenoord begon Dávid Hancko, die eerder deze week tegen PEC Zwolle (3-1) geblesseerd uitviel, gewoon in de basis. Arne Slot zag geen reden om zijn elftal om te gooien en dus startten dezelfde elf namen als afgelopen donderdag. Na drie minuten was de eerste grote kans van de wedstrijd voor Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër schoot de bal vanaf de penaltystip goed in, al wist Michael Verrips zijn inzet te keren.

Na ruim een kwartier was het wél raak voor de bezoekers. Een uitstekende voorzet van Mats Wieffer werd door Igor Paixão, die zijn eerste doelpunt voor Feyenoord maakte, gepromoveerd tot treffer. Feyenoord had niets te duchten van Groningen, dat in eigen huis apatisch voor de dag kwam. Nadat Sebastian Szymanski de marge vergat te verdubbelen, deed Orkun Kökcü dat na een halfuur wel. Met een heerlijke boogbal van buiten de zestien verschalkte de aanvoerder Verrips.

Vlak na rust zette Feyenoord via Jahanbakhsh direct de toon. Later in het tweede bedrijf lieten ook Wieffer en Danilo kansen onbenut en daardoor vergaten de Rotterdammers de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Het gaf Groningen de gelegenheid om er een aantal keer uit te komen en gevaarlijk te worden via onder meer Ricardo Pepi.

Door een knappe individuele actie van Gimenez werd het in de extra tijd nog 0-3, waardoor Feyenoord - na remises van Ajax en PSV - als koploper van de Eredivisie uitloopt op de concurrentie. Na zestien speelrondes heeft de ploeg van Arne Slot 37 punten. Naaste belager AZ heeft er vier minder, terwijl Ajax en PSV beiden 32 punten verzameld hebben. Volgende week kan Feyenoord aartsrivaal Ajax in de Klassieker nog een harde klap toedienen.