Spelersbattle: Ajax wint nipt, maar Feyenoord ruikt bloed in eigen Kuip

Spelersbattle: Ajax wint nipt, maar Feyenoord ruikt bloed in eigen Kuip

22-01-2023 09:00 Laatste update: 09:00
163

De Klassieker belooft spannender dan ooit te worden. Niet Ajax, maar Feyenoord is ogenschijnlijk de favoriet als koploper van de Eredivisie. Maar hoe verhouden de aartsrivalen zich tot elkaar? VoetbalPrimeur legt de teams van Arne Slot en Alfred Schreuder langs de meetlat in een spelersbattle.

Justin Bijlow – Gerónimo Rulli: 1-0
Ajax trok acht miljoen euro uit om het keepersprobleem te tackelen. Rulli heeft zich bewezen in La Liga en lijkt, als meevoetballende keeper, prima in Amsterdam te passen. De eerste indrukken van de Argentijn zijn nog wel wat wisselvallig. Justin Bijlow heeft een mindere periode afgesloten en liet dat ook vorig weekend nog zien tegen FC Groningen, door de aansluitingstreffer van de doorgebroken Ricardo Pepi te voorkomen in de slotfase. De Feyenoorder krijgt het eerste punt.

Marcus Pedersen – Jorge Sánchez: 2-0
Zowel Pedersen als Sánchez ligt regelmatig onder vuur bij de achterban. Vooral de Mexicaanse zomeraankoop is weinig geliefd bij de Ajax-fans. Hij heeft nog altijd niet laten zien waarom de Amsterdammers vijf miljoen euro voor hem betaalden. De energieke Pedersen lijkt op dit moment net iets meer toe te voegen, of valt iets minder uit de toon, en sleept het tweede punt voor de thuisploeg binnen.

Lutsharel Geertruida – Jurriën Timber: 2-1
Feyenoord-fans hielden de adem in toen Gernot Trauner een blessure opliep, maar Geertruida vervangt hem met verve. Het jeugdproduct is centraal misschien wel op zijn best. Tegen Jurriën Timber kan hij echter niet op. Laatstgenoemde deelde dit seizoen in de malaise bij Ajax, maar toont weer beterschap. Dat hij basisspeler was op het WK geeft het verschil in status met Geertruida aan.

Dávid Hancko – Calvin Bassey: 3-1
In Rotterdam en Amsterdam werd de portemonnee getrokken voor een nieuwe centrale verdediger, maar verschil moet er zijn: Hancko kostte ruim zeven miljoen, terwijl Bassey voor minimaal 23 miljoen werd gehaald. Binnen de lijnen maakt Hancko echter de beste indruk. Hij is een voltreffer gebleken voor Feyenoord. Bij Ajax valt Bassey voorlopig vooral op door zijn moeizame balbehandeling.

Quilindschy Hartman – Owen Wijndal: 4-1
In de zoektocht naar een opvolger van Malacia werden Fredrik Björkan en Marcós Lopez gehaald, maar jeugdspeler Hartman won de slag. De 21-jarige is al niet meer weg te denken uit de basis, en dat is bijzonder knap. In deze battle legt Wijndal het af en dat is toch wel pijnlijk. Hij groeide bij AZ uit tot steunpilaar en aanvoerder, maar komt bij Ajax nog niet uit de verf en is niet eens basisspeler als iedereen fit is.

Mats Wieffer – Edson Álvarez: 4-2
De zorgen bij Feyenoord waren groot na de blessure van Quinten Timber. Niet voor niets deed de club verwoede pogingen om Ramiz Zerrouki aan te trekken. Zolang Mats Wieffer fit is, lijkt Slot zich echter geen zorgen te hoeven maken. Het is wel interessant om te zien hoe hij zich in een topduel houdt. Álvarez heeft zich op dat vlak al bewezen en is cruciaal als balansbewaker. Het punt gaat naar Ajax.

Orkun Kökcü – Kenneth Taylor: 5-2
Bijna alles bij Feyenoord begint bij Kökcü. De aanvoerder is de strateeg en grote spil in het team van Arne Slot. Ajax stelt daar mogelijk Kenneth Taylor tegenover. Hij maakte deel uit van de WK-selectie, maar is pas aan zijn eerste volledige seizoen in de Eredivisie bezig. Zo belangrijk als Kökcü is voor de concurrent, is hij nog niet voor de Amsterdammers.

Sebastian Szymanski – Steven Berghuis: 5-3
Szymanski en Berghuis zijn de stilisten en spelmakers van hun team. De beweeglijke Pool vindt steeds beter zijn draai bij Feyenoord, terwijl Ajax nauwelijks zonder de creativiteit van Berghuis kan. Sinds zijn komst van Feyenoord is hij uitgegroeid tot één van de bepalende Ajacieden. De Oranje-international is een maatje te groot voor Szymanski in deze battle.

Alireza Jahanbakhsh - Francisco Conceição: 5-4
De rol van de met zijn vorm worstelende Alireza Jahanbakhsh leek wel een beetje uitgespeeld, maar Slot ziet nog altijd de waarde van de Iraanse buitenspeler, die onder meer Javairo Dilrosun op de bank houdt. Bij Ajax is Conceição het lichtpuntje in duistere dagen. De Portugese dribbelaar voegt de broodnodige flair en diepgang toe aan de ploeg van Schreuder, die op dit moment niet om hem heen lijkt te kunnen. De aansluitingstreffer van Ajax.

Danilo Pereira – Mohammed Kudus: 5-5
Net als Berghuis staat Danilo zondag tegenover een voormalig werkgever. De Braziliaan kwam bij Ajax nauwelijks aan bod, maar in De Kuip wint hij voorlopig de concurrentiestrijd met Santiago Gimenez. Kudus is één van de meest begenadigde spelers van Ajax, maar tegelijkertijd zorgt hij nog steeds voor hoofdbrekens. Schreuder posteert hem voornamelijk in de spits. Waar de Ghanees ook staat, hij kan altijd het verschil maken. Daarom pakt hij dit punt.

Igor Paixão – Dusan Tadic: 5-6
Op de valreep gaat Ajax erop en erover. Dusan Tadic wint de laatste battle van Paixão. De Braziliaanse buitenspeler toont steeds meer zijn waarde voor Feyenoord, maar de Serviër is jaar na jaar de MVP van Ajax. Hij oogt bovendien weer wat gretiger, na een moeizame eerste seizoenshelft. Ervaring wint het op dit moment nog van talent.

Conclusie
Ajax wint deze spelersbattle met name door een inhaalslag in de voorhoede. Ook op het middenveld gaan de meeste punten naar de regerend kampioen, maar de verschillen zijn bijzonder klein. Bovendien zijn de puzzelstukjes, mede dankzij Slot, bij Feyenoord wel in elkaar gevallen, waar de aartsrivaal op dit moment een stuk minder houvast heeft. Het belooft dan ook een enerverende Klassieker te worden. Slaan de Rotterdammers een gat van acht punten of rechtten de Amsterdammers de rug en verkleinen ze de achterstand? Zondag vanaf 14.30 uur krijgen we duidelijkheid.