Ajax zoekt assistent-trainer: tien kandidaten om Schreuder bij te staan

Ajax zoekt assistent-trainer: tien kandidaten om Schreuder bij te staan

25 januari - 12:45 Laatste update: 18:53
163

De uitkomst van het crisisoverleg bij Ajax was duidelijk: Alfred Schreuder mag voorlopig aanblijven als trainer van Ajax. Wel willen de Amsterdammers een nieuwe assistent aanstellen, mede doordat er in de selectie onvrede heerst over de technische staf. VoetbalPrimeur zet tien kandidaten op een rij.

Winston Bogarde
De naam van Winston Bogarde ligt bij ieder op de lippen. Hij was succesvol als assistent van Erik ten Hag en wordt door spelers geroemd om zijn harde, maar eerlijke aanpak. Het is echter de vraag of Bogarde nu al bereid is om terug te keren. Het was namelijk Schreuder die besloot dat hij de oud-verdediger niet nodig had, zonder dat er een gesprek tussen de twee plaatsvond. Algemeen directeur Edwin van der Sar noemde hem vervolgens 'te goed voor Jong Ajax', waarna Bogarde vertrok.

Henk ten Cate
Wie in ieder geval begaan zal zijn met het lot van de onder vuur liggende hoofdtrainer, is zijn voormalige leermeester. Net als onder anderen Arne Slot speelde Schreuder bij NAC Breda onder Henk ten Cate. Hij vertelde onlangs in VI de oefeningen van de 68-jarige ex-coach nog steeds toe te passen. Ten Cate kan dienen als mentor voor Schreuder en is bovendien niet op zijn mondje gevallen. Misschien kan hij de selectie tot de orde roepen.

Henk Fraser
Henk Fraser moest onlangs vertrekken bij FC Utrecht, nadat hij Amin Younes bij de keel had gegrepen op een training. Dat incident kleeft nog wel een beetje aan hem, net als zijn verleden bij Feyenoord. Wat in het voordeel van Fraser spreekt is zijn rol als assistent-bondscoach onder Louis van Gaal. Hij leerde de Oranje-internationals van Ajax daardoor al kennen.

Edgar Davids
Net als Fraser leerde Edgar Davids de Nederlandse internationals van Ajax al goed kennen. Hij volgde Fraser een jaar geleden op bij Oranje en maakte zodoende het WK mee. Nu heeft Davids zijn handen weer vrij. Hij werd in 2011 al eens aagesteld als commissaris in de Arena, maar botste onder meer met Johan Cruijff. Die tijd ligt inmiddels al even achter ons en net als bovengenoemde namen zou hij de boel flink kunnen opschudden in de selectie.

Frank de Boer
Hij kent Ajax als zijn broekzak en speelde een bescheiden rol in de successen van de voorbije jaren. Doordat Frank de Boer de club naar vier landstitels op rij leidde, groeiden de financiële mogelijkheden. Hij werd gepolst voor een tijdelijke rol in de raad van commissarissen, maar bedankte, omdat hij de carrière van arbiter en schoonzoon Joey Kooij niet wilde dwarsbomen. Wellicht is hij te porren voor een rol als assistent. De Boer kende weinig succes na zijn vertrek uit Amsterdam, maar is een voetbaldier en zijn veldtrainingen zijn meermaals geprezen. Wellicht past een rol als rechterhand hem wel beter.

Fred Grim
Ook Fred Grim kent Ajax door en door. De voormalig doelman was na zijn spelerscarrière al keeperstrainer en jeugdtrainer in Amsterdam. Hij was assistent bij Oranje en Sparta, maar stond de laatste jaren op eigen benen bij RKC Waalwijk en Willem II. De laatste maanden werd Grim al veelvuldig gespot op trainingscomplex De Toekomst. Hij werd getipt voor een rol als rvc-lid, maar wellicht ziet hij een rol als assistent ook zitten.

Hedwiges Maduro
Hedwiges Maduro komt pas net kijken in het trainerswereldje, maar steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Als analist en assistent timmert hij al aan de weg en voor de voormalig controleur kan een kijkje in de keuken bij zijn oude liefde zeer interessant zijn. Hij weet zijn boodschap goed over te brengen, maar het is de vraag of hij genoeg ervaring heeft om Schreuder bij te staan het zwalkende schip weer vlot te trekken.

Patrick Kluivert
Met Patrick Kluivert kan Ajax voor iemand kiezen die indruk zal maken op de spelers. De voormalig topspits van Ajax, Barcelona en Oranje werd kampioen met de beloften van FC Twente, was assistent van Van Gaal bij het Nederlands elftal, leidde Curaçao, was directeur voetbalzaken bij Paris Saint-Germain en hoofd jeugdopleiding van Barcelona. Een jaar geleden gaf hij aan graag aan de slag te gaan bij Ajax als opvolger van Erik ten Hag. Maar wie niet waagt, wie niet wint.

Wesley Sneijder
Recordinternational Wesley Sneijder zal net als Kluivert tot de verbeelding spreken bij de spelers. De voormalig spelmaker weet wat er gevraagd wordt in de top. Na het vertrek van Marc Overmars was hij al in beeld voor een functie, maar  hoorde hij niets meer. Als analist laat Sneijder zich geregeld kritisch uit over Ajax, maar hij maakt er geen geheim van dat hij ambities heeft in het trainersvak. Hij onthulde vrijdag met Ajax-nieuws te komen, maar liet in het midden waar dat over gaat.

John van 't Schip
John van 't Schip weet inmiddels hoe de hazen lopen. Hij was tot voor kort bondscoach van Griekenland en tegenwoordig zien we hem voornamelijk als analist. De rechtsbuiten van weleer was in het seizoen 2000/2001 en tussen 2008 en 2010 al assistent bij Ajax. In die laatste periode was hij de rechterhand van Marco van Basten, zoals hij dat ook was bij Oranje. Mogelijk zit er een nieuwe rol als assistent in.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie