Zij worden genegeerd door Koeman: de opvallendste afwezigen in de voorselectie

Zij worden genegeerd door Koeman: de opvallendste afwezigen in de voorselectie

03-03-2023 13:55 Laatste update: 14:31
88

De voorlopige selectie van het Nederlands elftal kent enkele verrassingen, maar ook een aantal opvallende afwezigen. VoetbalPrimeur zet de spelers op het rij die buiten de boot zijn gevallen in aanloop naar de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Gibraltar.

Arnaut Danjuma en Donyell Malen
Danjuma verruilde Villarreal eind januari op huurbasis voor Tottenham Hotspur, maar in Londen komt hij slechts mondjesmaat in actie. De 26-jarige aanvaller moet zich vooralsnog tevreden stellen met korte invalbeurten. Daarmee is een rentree in Oranje ver weg, nadat hij ook al ontbrak in de WK-selectie.

Net als Danjuma viel Malen af voor het eindtoernooi in Qatar. De voormalig PSV'er heeft ook Koeman nog niet voldoende kunnen overtuigen. Hij schippert bij Borussia Dortmund tussen bank en basis. In vijftien Bundesliga-duels, waarvan twaalf als basisspeler, scoorde hij bovendien pas één keer en gaf hij één assist.

Micky van de Ven en Pascal Struijk
Micky van de Ven en Pascal Struijk hopen al enige tijd op een uitnodiging voor het Nederlands elftal, maar de linksbenige mandekkers van respecievelijk VfL Wolfsburg en Leeds United weten dat de concurrentie moordend is. Zij weten onder meer Virgil van Dijk en Nathan Aké voor zich in de pikorde. Ook Sven Botman lijkt een streepje voor te hebben, getuige het feit dat hij wel op de voorlopige lijst staat.

Bjorn Meijer en Mitchel Bakker
Door zijn goede prestaties bij Club Brugge zal Meijer stiekem gehoopt hebben dat hij in beeld zou zijn voor Oranje. Niet voor niets volgen grote clubs uit Engeland, Spanje en Duitsland zijn ontwikkeling. Koeman geeft echter de voorkeur aan Feyenoord-talent Quilindschy Hartman, die de 'gevestigde' namen Daley Blind en Tyrell Malacia moet zien uit te dagen. Ook Bakker, die bij Bayer Leverkusen lang niet alles speelt, grijpt daardoor mis.

Ajax-backs
Devyne Rensch en Owen Wijndal zijn de vleugelverdedigers van regerend landskampioen Ajax, maar echt overtuigen doen ze dit seizoen nog niet. Dat zal ook Koeman gezien hebben. Rensch weet minimaal Denzel Dumfries, Jeremie Frimpong en Kenny Tete voor zich, terwijl ook Feyenoorder Lutsharel Geertruida op rechtsback uit de voeten zou kunnen. Aan de andere kant lijkt Koeman het nog niet helemaal eens met Wijndal, die meende dat hij de beste linkerflank van Nederland vormt met Steven Bergwijn.

Jerdy Schouten
Vooral Ruud Gullit toont zich keer op keer een warm pleitbezorger van Jerdy Schouten. De 26-jarige controleur is een steunpilaar bij Bologna en werd al vaak in verband gebracht met een stap omhoog in de Serie A. Zo was Napoli in het verleden in de markt voor hem. Koeman maakt voorlopig andere keuzes: spelers als Jordy Clasie, Mats Wieffer, Teun Koopmeiners en Marten de Roon kunnen dezelfde positie bekleden.

Met Azor Matusiwa (Stade Reims) en Branco van den Boomen (Toulouse) zijn ook twee middenvelders die goed presteren in Frankrijk niet door de selectie gekomen. 

Tijjani Reijnders
Jordy Clasie is de enige speler van AZ in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal en daar zullen ze in Alkmaar toch enige bedenkingen bij hebben. Tijjani Reijnders is een laatbloeier, maar wel bezig aan een constant seizoen. Met zijn dynamische spel is hij van grote waarde voor de ploeg van Pascal Jansen.

Nick Olij
De discussie onder de lat zal ook onder Koeman nog wel even aanhouden. Bart Verbruggen en Kjell Scherpen prijken onder meer op de voorlopige lijst. Vooral die laatste valt op. Scherpen krijgt de voorkeur boven Sparta-keeper Nick Olij, die al tien keer de nul hield dit Eredivisie-seizoen.