Nederland zet Frankrijk verder onder druk, groot voetbalfeest kan losbarsten

Nederland zet Frankrijk verder onder druk, groot voetbalfeest kan losbarsten

10-03-2023 11:35
192
Author profile picture

Nordin 't Hart

Over zes dagen kan het Nederlandse voetbal zomaar een groot feest gaan vieren. De kans is goed aanwezig dat de zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst dan binnen is. Doordat Feyenoord donderdag een resultaat boekte tegen Shakhtar Donetsk, wist Portugal niet in te lopen.

Het verhaal is inmiddels bekend: Nederland is opnieuw bezig aan een prima Europees seizoen, waardoor de zesde plek op de coëfficiëntenlijst lonkt. Die positie zou de Eredivisie een extra ticket voor de groepsfase van de Champions League opleveren. Woensdag stonden we al stil bij de resultaten van AZ en Benfica en keken we naar de totale situatie op de coëfficiëntenlijst. Nu komen Feyenoord en Sporting Portugal aan bod.

De Rotterdammers sleepten nog laat een gelijkspel uit het vuur op bezoek bij Shakhtar. Daardoor mag Nederland weer 0.200 punt bijschrijven. Sporting Portugal boekte ook een knappe remise tegen Arsenal. Dat levert Portugal 0.1667 punt op. 'We' hebben na donderdag het gat met de Zuid-Europeanen nog wat groter gemaakt.

Nederlands voetbalfeest, Frankrijk verder onder druk
Als alles meezit, kan op donderdag 16 maart de champagne ontkurkt worden in Nederland. Als Sporting die dag verliest op bezoek bij Arsenal en FC Porto zijn 1-0 achterstand tegen Internazionale niet meer goedmaakt, is het extra Champions League-ticket binnen. De resultaten van Feyenoord en AZ zijn dan niet eens meer van belang. Toch is het te hopen dat de twee Nederlandse clubs goed blijven presteren, met het oog op volgend seizoen.

De stand van zaken bij Frankrijk is ook nog het benoemen waard, aangezien dat land in de volgende voetbaljaargang een directe concurrent wordt van de Eredivisie. De Fransen zijn nog maar met één team, OGC Nice, vertegenwoordigd in Europa, na de nederlaag van Paris Saint-Germain bij Bayern München. In de achtste finale van de Conference League boekte Nice wel een overwinning op Sheriff Tiraspol. Als Feyenoord en AZ enorm goed blijven presteren, kunnen we het volgende seizoen zelfs beginnen als nummer vijf op de coëfficiëntenlijst, met een voorsprong op Frankrijk.

De posities rondom Nederland op de huidige coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 60.664 (12.083) (1/6)
6. NEDERLAND 57.900 (11.500) (2/5) 
7. Portugal 55.382 (11.666) (3/6) 

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking vanaf volgend seizoen
5. Frankrijk 50.081
6. NEDERLAND 49.300
7. Portugal 44.482