Zes conclusies: Nederlands elftal is vleugellam, mislukte rentree Koeman

Zes conclusies: Nederlands elftal is vleugellam, mislukte rentree Koeman

27-03-2023 23:15
44
Author profile picture

Lars Teunissen

Het Nederlands elftal heeft zich, ondanks een 3-0 overwinning op Gibraltar, niet kunnen revancheren van de afstraffing in Frankrijk. Bondscoach Ronald Koeman moet weinig aanknopingspunten hebben gezien. VoetbalPrimeur trekt conclusies na een moeizame avond in De Kuip.

Mislukte rentree Koeman
Koeman moet zich de eerste interlandperiode na zijn rentree als bondscoach anders hebben voorgesteld. Oranje werd geteisterd door een virus, ging kansloos onderuit in Parijs en won met 'maar' 3-0 van Gibraltar. Er is werk aan de winkel voor Koeman, die in juni bij de Final Four van de Nations League met een ander strijdplan moet komen.

Vleugellam
Xavi Simons en Steven Berghuis: ze zijn geen buitenspelers. Het tweetal speelt uitsluitend in de bal, wat erin resulteert dat het Nederlands elftal geen diepte in het spel heeft. Cody Gakpo is op papier de enige international in de huidige selectie die wél de ruimte achter de defensie van de tegenstander kan bespelen. Had Louis van Gaal het dan toch goed gezien met een 3-5-2-systeem op het WK?

Gebrek aan creativiteit
Breien, breien, breien. Het is inherent aan het gebrek aan diepgang, maar er was niemand die de Gibraltar-defensie met een splijtende pass op het verkeerde been kon zetten. Het rondspelen resulteerde wel in vijftig (!) schoten, al waren deze lang niet allemaal gevaarlijk. Het is deze interlandperiode duidelijk geworden dat Frenkie de Jong de spil van deze generatie is.

Aké onttrekt zich aan de malaise
Op het WK was Nathan Aké al de beste man bij Oranje en die lijn trekt de Manchester City-verdediger in het nieuwe kalenderjaar door. Tegen Gibraltar was hij misschien wel de beste aanvaller van het Nederlands elftal. Uitgerekend de linksback zorgde ervoor dat Oranje niet met een minimale zege van het veld stapte.

Debuut Wieffer smaakt naar meer
"Ik heb er heel erg van genoten", zegt Wieffer over de voorbije week tegen de NOS. Tegen Gibraltar maakte hij zijn interlanddebuut en trok hij het spel op het middenrif meteen naar zich toe. De carrière van Wieffer is in een stroomversnelling gekomen. Een jaar geleden was hij met Excelsior op weg naar promotie naar de Eredivisie, nu bewijst hij dat Koeman hem als serieuze optie op het Oranje-middenveld moet zien.

Is deze 3-0 wel zo kwalijk?
Ja, Oranje staat lichtelijk voor schut in Europa, door maar met 3-0 te winnen van tien Gibraltezen. Aan de andere kant: wanneer doe je het goed, als een tegenstander met de voltallige ploeg achter de bal gaat staan? Met iets meer fortuin was het 5- of 6-0 geworden en dan had de wereld er anders uitgezien.