Spelersrapport: AZ-drietal top, maar Ryan is de held van Alkmaar

Spelersrapport: AZ-drietal top, maar Ryan is de held van Alkmaar

20-04-2023 21:44
41
Author profile picture

Teun Buis

AZ wist nu wel te winnen van Anderlecht en staat in de halve finale van de Conference League. Mathew Ryan groeide na strafschoppen uit tot de Alkmaarse held. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de ploeg van Pascal Jansen.

Mathew Ryan – 8: Wat een verschil met vorige week. Het was lange tijd een bijzonder rustige avond voor Ryan, die na ruim een uur zijn eerste goede redding verrichtte. Zijn heldenrol volgde in de penaltyserie: hij stopte de inzetten van Vertonghen en Sardella.

Yukinari Sugawara – 6,5: Het is inmiddels wel bekend wat de Japanner kan. Hij zal niet snel meer door de ondergrens zakken en legde weer een degelijke pot op de mat.

Sam Beukema – 6,5: Hij was de dissonant in Brussel, maar kwam dit keer niet in de problemen. AZ zat er bovenop en werd verdedigend nauwelijks getest.

Pantelis Hatzidiakos – 6,5: Ook Hatzidiakos hoefde niet vaak in te grijpen. De Griek oogt misschien nog wel iets zekerder dan zijn kompaan in het hart van de defensie.

Milos Kerkez – 7,5: Na een halfuur was hij heel dicht bij de 3-0 na een aanval die hij zelf mede had opgezet. Daarvoor versierde hij al een penalty en in de slotfase trof hij de paal. De Hongaar gaf weer 110 procent, hoewel het soms nog iets te onrustig is.

Tijjani Reijnders – 7,5: Reijnders was nadrukkelijk aanwezig en stuurde onder meer Odgaard goed diep in aanloop naar de 2-0. Het was zeker niet de enige goede (steek)pass van de dirigent van AZ.

Jordy Clasie – 7,5: Als Reijnders de dirigent is, dan is Clasie de regisseur. De aanvoerder stuwde AZ weer naar voren. Hij was de grote aanjager en stond aan de basis van menig herovering. De centrale middenvelders waren weer heel belangrijk.

Sven Mijnans – 6: Mijnans wist zich goed vrij te lopen tussen de linies, maar voor het doel ontbrak het hem een beetje aan handelingssnelheid. De aanvallende middenvelder speelde net iets te slordig om het verschil te kunnen maken. De vele meters die hij maakte vallen hem wel te prijzen.

Jens Odgaard – 5,5: De Deen begon aardig, hij ging vaker diep en gaf een assist. Tegelijkertijd ging hij één of twee keer voor eigen succes, waar afleggen een betere keuze was. Na rust zakte Odgaard steeds verder weg en hielp hij nog één of twee grote kansen om zeep. Hij had moeten scoren.

Vangelis Pavlidis – 7: Van zenuwen leek Pavlidis geen last te hebben, want de penalty schoot hij overtuigend binnen. Binnen het kwartier tikte de Griek de 2-0 binnen. Een kans op een snelle hattrick liet hij tot twee keer toe liggen door mindere aannames, maar na rust werd hij gemist.

Myron van Brederode – 5: De jonge linksbuiten voelde zich beter op zijn gemak dan vorige week, maar overtuigen kon hij weer niet. Van Brederode is voorlopig blij dat hij op dit niveau mee mag doen. Dat bleek tien minuten voor tijd, toen hij alleen op de keeper af kon maar het niet goed uitspeelde.

Invallers
Mayckel Lahdo – 5: Hij kwam meteen na rust in het veld voor Pavlidis, maar hij kon niet verbloemen dat AZ daarmee behoorlijk wat kwaliteit inleverde. Het gemis van Pavlidis en Jesper Karlsson was groot.
Mexx Meerdink - x: Viel tijdens de verlenging in en speelde te kort voor een beoordeling, al schoot hij de beslissende penalty overtuigend binnen.
Mees de Wit - x: Viel tijdens de verlenging in en speelde te kort voor een beoordeling.
Djordje Mihailovic - x: Viel tijdens de verlenging in en speelde te kort voor een beoordeling.
Riechedly Bazoer - x: Viel tijdens de verlenging in en speelde te kort voor een beoordeling.

Pascal Jansen – 7: AZ werd met een vroege penalty in het zadel geholpen en dit keer draaide het wel meteen bij zijn team. Een groot verschil met het uitduel. AZ verzuimde na de vroege dubbelslag om de vele kansen te verzilveren, maar dat lag ook aan de aanvallende kwaliteit. Dat Jansen met zijn team in de halve finale staat, is uiteindelijk een heel fraaie prestatie.