Geen heldenrol voor Verbruggen, wel voor Ryan: AZ na penalty's naar halve finale

20-04-2023 21:32 Laatste update: 21:39
162

AZ hoort na een zenuwslopende strijd bij de laatste vier clubs in de Conference League. In Alkmaar werd een 2-0 achterstand weggepoetst tegen Anderlecht, dat bij vlagen open huis hield. Toch wisten de Belgen een penaltyserie uit het vuur te slepen, maar deze keer was er geen heldenrol weggelegd voor Bart Verbruggen.

Na de zeperd van vorige week was de missie van AZ duidelijk: Anderlecht, de nummer tien van België, vanaf het eerste fluitsignaal maximaal onder druk zetten. Dat lukte, want na drie minuten wees scheidsrechter Davide Massa al naar de stip vanwege een overtreding op Milos Kerkez, nét binnen de zestien. Vangelis Pavlidis hield vervolgens het hoofd koel: 1-0.

Binnen dertien minuten was de voorsprong van Anderlecht als sneeuw voor de zon verdwenen, want Pavlidis, die later geblesseerd uitviel, tekende meteen voor zijn tweede doelpunt op aangeven van Jens Odgaard. Het was een schiettent in het uitverkochte AFAS Stadion, maar in het vervolg had AZ grote moeite om het doelwit te vinden. Anderlecht-doelman Bart Verbruggen hield met kunst- en vliegwerk zijn doel schoon.

Grote kansen voor AZ waren niet besteed aan achtereenvolgens Jens Odgaard, Sven Mijnans en weer Odgaard. Het was wachten tot het moment dat de genadeklap werd uitgedeeld aan het armetierige Anderlecht, ook na rust. Milos Kerkez kreeg de grootste kans van de tweede helft, maar de linksback raakte de paal. In de slotfase kwam Anderlecht er plots nog twee keer gevaarlijk uit, maar ook dat resulteerde niet in een treffer, waardoor er verlengd moest worden in Alkmaar.

Ook in de verlenging bleef AZ dominant. De krachten vloeiden alleen wel weg, waardoor de thuisploeg voorin minder scherp oogde. Anderlecht leek op zijn beurt te gokken op een strafschoppenserie, waarin penaltykiller Verbruggen dan zou moeten etaleren. In de laatste vijftien minuten van de wedstrijd dachten de fans van AZ even dat de derde treffer alsnog viel, maar Odgaard stond buitenspel toen hij Verbruggen passeerde. Daardoor kreeg Anderlecht zijn zin en mondde de strijd uit in penalty's.

Anderlecht wist Ludogorets eerder dit seizoen al uit te schakelen na strafschoppen, maar tegen AZ lukte dat niet nog een keer. Penaltykiller Verbruggen keerde geen strafschoppen voor zijn ploeg, terwijl Mathew Ryan dat twee keer wel deed. Zo groeide hij uit tot de held van Alkmaar. Daardoor gaat de nummer vier van de Eredivisie door naar de halve finale van de Conference League. Het lukt de Alkmaarders voor de derde keer in de clubhistorie om zo ver te reiken in Europa. In de halve finale wacht een ontmoeting met West Ham United of KAA Gent op AZ>