De Jong kritisch op Oranje-spel: 'Ik snap dat het er lamlendig uit ziet'

De Jong kritisch op Oranje-spel: 'Ik snap dat het er lamlendig uit ziet'

18-06-2023 17:59
25

Frenkie de Jong baalt van hoe Oranje zich zondagmiddag in de Grolsch Veste heeft gepresenteerd tegen Italië (2-3). Van paniek wil de middenvelder echter nog niets weten, maar wel beaamt hij dat er werk aan de winkel is. 

Oranje verloor de Nations League-troostfinale zondag met 2-3 van Italië. Vooral de eerste helft baarde zorgen. "Dat was heel slecht", stelde De Jong kort na afloop voor de camera van de NOS. "Ik denk dat we daar de wedstrijd weggeven. We hebben het in de tweede helft nog geprobeerd, door één op één en alles of niets te spelen."

De middenvelder van FC Barcelona legt uit waar het fout ging. "Ik denk dat we in het drukzetten heel slecht waren. Er was altijd wel iemand vrij bij hen. In de diepte of op het middenveld. Ze maakten de kansen direct ook af, dan zit het ook niet mee." Het spel oogde bij vlagen lamlendig. "Ik snap dat het er zo uit ziet", vervolgt De Jong. "Je komt overal te laat en niet in de duels. Dan oogt het al snel zo. Ik denk alleen niet dat er ooit iemand bij het Nederlands elftal komt en denkt: ik ga vandaag mijn best niet doen."

Systeem
In de rust van de wedstrijd plaatsten NOS-analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk vraagtekens bij het systeem van Oranje. "Iedere trainer heeft zijn eigen idee", counterde De Jong. "In eerste instantie draait het om de kwaliteit van de spelers. Wij moeten zorgen dat we goed zijn en dat was vandaag niet zo. Misschien dat we wat kleine dingen aanpassen, maar dat moet je aan de trainers vragen. Daar ga ik niet over."