'Louis van Gaal is de enige die deze Ajax-brand kan blussen'

'Louis van Gaal is de enige die deze Ajax-brand kan blussen'

24 september 2023 om 20:32

De roep om Louis van Gaal klinkt steeds luider rond Ajax. Voetbal International-verslaggever Freek Jansen denkt dat de ex-bondscoach van Oranje bij uitstek geschikt is om de crisis in Amsterdam te bezweren.

Bij Ajax wordt met smart uitgekeken naar de komst van Alex Kroes, maar hij mag pas in maart beginnen. "Als je ziet wat er vandaag is gebeurd, dan heb je gewoon een krachtige leider nodig in de organisatie. Dat is de algemeen directeur", begint Jansen. "Kroes moet zich ook bewijzen, maar hij heeft wel de kenmerken van iemand die de voetbalwereld kent. Hij is ook iemand die weet wat er qua voetbalbeleid nodig is en is financieel onderlegd. Maar dat duurt gewoon veel te lang."

Jansen spreekt van een 'diepe crisis' bij Ajax na de gestaakte Klassieker (0-3). Onder meer directeur voetbalzaken Sven Mislintat en trainer Maurice Steijn liggen onder vuur. "In alle geledingen is er uitslaande brand. Wie moet dat gaan blussen? Je moet zorgen dat je weer baas in eigen huis wordt, zorg ervoor dat je een krachtige baas krijgt. Ik denk dat Louis van Gaal echt by far en bij uitstek de aangewezen persoon is om dit Ajax nu te gaan blussen. Misschien als laatste kunstje bij de club waar het allemaal begon."

Het is wel de vraag welke rol Van Gaal dan precies moet gaan bekleden. "Als trainer of als technisch directeur, maar in ieder geval het technische beleid. Je zou hem bijna carte blanche moeten geven. Ik weet niet of het met zijn gezondheid nog mogelijk is om iedere dag nog op het veld te staan. Maar een krachtige leider die de club kent en alles daar omheen. Van Gaal is bijna de enige aangewezen persoon om in korte tijd een bepaalde koers uit te stippelen."