Zes conclusies: Oranje-feest op gitzwarte avond, Frenkie heeft nieuwe partner

Zes conclusies: Oranje-feest op gitzwarte avond, Frenkie heeft nieuwe partner

17-10-2023 00:00
57

Oranje had de wedstrijd allang moeten beslissen, maar uiteindelijk bood een rake penalty van Virgil van Dijk uitkomst: het Nederlands elftal staat door een late zege op Griekenland met één been op het EK in Duitsland. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

EK-ticket is (zo goed als) binnen
Op een gitzwarte avond vanwege de dodelijke terreurdaad in Brussel, waar twee Zweedse voetbalsupporters werden vermoord, heeft Oranje een reuzenstap gezet richting het felbegeerde ticket voor het EK in Duitsland. Eén zege in een van de komende twee wedstrijden tegen Ierland (thuis) en Gibraltar (uit) is genoeg voor een EK-ticket. Dat mag geen probleem zijn.

Wedden

Meer odds

Griekse heksenketel bleek Griekse akker
De verwachting was dat het moeilijk zou worden in een Griekse heksenketel, maar in de praktijk maakte Oranje het vooral zichzelf moeilijk op een Griekse akker. Kans op kans werd gemist, maar uiteindelijk zorgde Virgil van Dijk voor de verlossing. Een van de lelijkste, maar ook een van de meest nuttige, belangrijke én terechte overwinningen van de laatste jaren.

Koeman gaat Van Gaal, Hiddink en Blind niet achterna
Het was een wedstrijd die de tweede periode van Koeman als bondscoach kon maken of breken. Vooraf werd gevreesd voor een avond die zomaar in het rijtje kon komen met memorabele nederlagen als tegen Ierland in 2001, IJsland in 2014 en Bulgarije in 2017. Het bleef Koeman en het Nederlandse voetbalvolger gelukkig bespaard.

Reijnders de grote revelatie
Dé revelatie van deze interlandperiode is Tijjani Reijnders. Koeman prees hem na Nederland - Frankrijk als een 'moderne, complete voetballer met snelle voetjes', iets wat ze bij AZ en AC Milan al langer wisten. Ook tegen de Grieken was de 25-jarige Zwollenaar de beste man op het veld. Koeman heeft de nieuwe partner van Frenkie de Jong op het Nederlandse middenveld gevonden, acht maanden voor het EK.

Weghorst doet slechte zaken
Geen Memphis Depay, geen Cody Gakpo en dus doemde na de overtreding op Virgil van Dijk in het Griekse strafschopgebied de vraag op: wie moet de penalty nemen? Wout Weghorst stapte naar voren, maar faalde jammerlijk. Dat was niet de eerste keer. De spits van Oranje helpt gemiddeld een op de drie strafschoppen om zeep. Waarschijnlijk was Steven Bergwijn een betere keus geweest. Hij miste nog nooit een penalty en scoorde anderhalve week geleden nog vanaf elf meter  voor Ajax in hetzelfde stadion.

Vlachodimos blinkt uit
Ruim een jaar geleden leek alles in kannen en kruiken: Vlachodimos zou voor ettelijke miljoenen de overstap maken van Benfica naar Ajax. Op de valreep stak de raad van commissarissen daar echter een stokje voor. Inmiddels keept de Griekse doelman voor Nottingham Forest én groeide hij uit tot de grote sta-in-de-weg voor het Nederlands elftal.