Heroïsch Hercules is weer heel dicht bij stunt, maar buigt voor Cambuur

25 januari - 22:48
149

Hercules mocht lang dromen van een nieuwe stunt in de achtste finale van de KNVB Beker, maar de wedstrijd tegen SC Cambuur duurde voor de Utrechtse amateurs net iets te lang. In tegenstelling tot Ajax wisten de Leeuwarders een 2-0 achterstand wel succesvol om te buigen. Daar had het wel een verlenging voor nodig.

Hercules ging eind december de wereld over na de sensationele zege op Ajax. Cambuur was dan ook gewaarschuwd, beloofde Henk de Jong. "Je moet je wel goed voorbereiden tegen deze ploeg. Dit bedoel ik niet raar ofzo, maar Ajax had zich niet goed voorbereid. Ik denk geen beelden bekeken. Wij kunnen vanavond ook verliezen, maar we hebben ons wel voorbereid", zei de trainer vooraf.

Toch ging het al in de eerste minuten mis voor Cambuur. De bal ging meteen op de stip, nadat Jordi Paulina een duwtje in de rug kreeg van Daniël van Kaam. Oussama Lahri benutte het buitenkansje. Het gaf de derdedivisionist nog wat extra vleugels. Hercules deelde aanvankelijk de lakens uit op Zoudenbalch. Pas na 22 minuten liet Cambuur voor het eerst van zich spreken: Van Kaam kon van dichtbij uithalen, maar schoot over. Niet veel later moest Hercules weer alle zeilen bijzetten en haalde Van Hussen de bal voor de lijn weg.

Veel meer speelde Cambuur echter niet klaar en De Jong had vijf minuten voor rust al genoeg gezien. De Cambuur-trainer voerde een dubbele wissel door: De Jong en Van Mullem verlieten het veld voor Van der Veen en Smand. Ook in de Friese kleedkamer zal het in de rust gedonderd hebben, want Cambuur ging in de tweede helft verwoed op zoek naar de gelijkmaker. Uldrikis was dreigend in de lucht, maar echt grote kansen bleven aanvankelijk uit.

Na een uur werd het zelfs nog mooier voor Hercules. Oussama Lahri maakte zijn tweede van de avoond met een prachtige halve omhaal. Een nieuw bekersprookje kwam daarmee wel erg dichtbij voor de amateurs, al weigerde Cambuur de handdoek al in de ring te gooien. Eindelijk kwam de ploeg van Henk de Jong op stoom en tien minuten voor tijd bracht Milan Smit de spanning terug uit een penalty. Twee minuten later stond het zelfs gelijk. Matthias Nartey was de doelpuntenmaker.

Cambuur rook bloed en was heel dichtbij een winnende treffer. Zo raakte Uldrikis het aluminium. Voor Hercules was het vrouwen en kinderen eerst, tot de amateurs in de knotsgekke slotseconden ook nog de paal én de lat raakten. Ondanks die enorme kansen moest een verlenging uitkomst bieden. Cambuur leek al snel de genadeklap uit te delen via Smit, maar Hercules maakte er een heroïsch gevecht van. Mitchell Zwart tekende voor de 3-3.

De koek was daarna nog steeds niet op, want Cambuur-doelman Van Osch voorkwam met een knappe redding een vierde treffer van de amateurs. Hercules gaf zich maar niet gewonnen en leek er een penaltyserie uit te slepen. Tot de allerlaatste seconde. In de blessuretijd van de verlenging maakte Michael Breij de winnende goal voor Cambuur, dat zich in de kwartfinale mag meten met Vitesse.