Oranje Leeuwinnen definitief niet naar Olympische Spelen na zeperd tegen Duitsland

Oranje Leeuwinnen definitief niet naar Olympische Spelen na zeperd tegen Duitsland

28 februari - 22:35
190

De Oranje Leeuwinnen gaan dit jaar niet naar de Olympische Spelen in Parijs. De ploeg van bondscoach Andries Jonker ging in Heerenveen ten onder tegen Duitsland, waardoor die ploeg het laatste ticket voor de Spelen pakte.

Voor de Oranje Leeuwinnen en de Duitse vrouwenploeg was de wedstrijd in Heerenveen een cruciaal duel voor de Olympische droom. Doordat de ploegen uitgeschakeld werden in de halve finale van de Nations League, is de wedstrijd om de derde plaats de laatste kans op een ticket voor de Spelen in Parijs. Frankrijk stond in de finale van het toernooi, maar omdat de spelen in dat land zijn is de vrouwenploeg automatisch geplaatst, waardoor Nederland nog een kans kreeg.

In de beginfase was direct te merken hoeveel er op het spel stond voor beide ploegen. De teams durfden niet veel risico te nemen en de zenuwen waren merkbaar. Toch waren de Duitsers wel de bovenliggende partij. In het eerste half uur raakte de tegenstander van Oranje de paal en kwamen de speelsters meermaals gevaarlijk voor het doel van Daphne van Domselaar. Gescoord werd er voor rust echter niet.

Na rust bleef de Duitse opponent op de deur kloppen. Van Domselaar moest veel in actie komen en een goal van Lea Schüller werd afgekeurd. Het was wachten op de voorsprong voor Duitsland en die kwam uiteindelijk ook via Klara Bühl. In de 66e minuut maakte zij de openingstreffer. Het bleek de genadeklap voor de Oranje Leeuwinnen, want de ploeg van Jonker kwam de achterstand niet meer te boven. Via Schüller kwamen de Duitsers zelfs nog op 2-0.

Een ticket voor de Olympische Spelen is door de nederlaag niet meer haalbaar voor Nederland. Een domper voor de ploeg die in Tokio er al wel bij was, maar graag een keer een spelen zonder coronaverplichtingen had meegemaakt.