Van Basten spot wat Oranje nodig heeft: 'Als je hem ziet in grote wedstrijden...'

Van Basten spot wat Oranje nodig heeft: 'Als je hem ziet in grote wedstrijden...'

26 maart - 20:24 Laatste update: 20:31
21

Dat Jerdy Schouten tegen Duitsland een basisplaats krijgt bij Oranje doet Marco van Basten deugd. De oud-prof is gecharmeerd van de middenvelder van PSV en is ervan overtuigd dat Oranje een speler als Schouten nodig heeft. Dat Xavi Simons na het duel met de Schotten uit de basis verdwijnt, kan Van Basten wel begrijpen. 

"Ik vind het een heel goede, slimme middenvelder die met name in een controlerende rol heel goed functioneert. Zeker bij PSV", spreekt Van Basten over Schouten bij Ziggo. "Dat zou in Oranje een goede positie voor hem kunnen zijn, omdat we achterin vaak één-tegen-één kwamen staan. Dat is uiteindelijk waarom ze nu ook met vijf verdedigers gaat spelen", meent de oud-prof. 

"Maar als ik zie hoe Schouten in de grote wedstrijden in de Champions League vanuit de achterhoede en soms vanaf het middenveld speelt, dan is het gewoon een heel goede, gebalanceerde, slimme middenvelder of nummer zes, hoe je het ook noemen wil. Ik denk dat Nederland daar behoefte aan heeft."

Dat Malen tegen Duitsland de kans krijgt, begrijpt van Basten wel. "Simons vond ik niet goed afgelopen wedstrijd. Dat vond hij zelf ook, dus dat lijkt me duidelijk. Malen is denk ik wel een vergelijkbaar type dat makkelijk scoort. Je moet het uitproberen maar op een gegeven moment moet je naar een vast elftal met vaste spelers", concludeert Van Basten. "Maar daar zijn we nu nog wel ver van verwijderd."