Feyenoord-target Sahin: '24 uur met voetbal bezig' en Van Marwijk als voorbeeld

Feyenoord-target Sahin: '24 uur met voetbal bezig' en Van Marwijk als voorbeeld

14 mei - 12:30 Laatste update: 12:31
66

Feyenoord is op zoek naar een opvolger van Arne Slot en Nuri Sahin geldt als een belangrijke kandidaat. De oud-speler van de Rotterdammers wordt gezien als groot trainerstalent, maar hoe begon hij zijn carrière als coach? VoetbalPrimeur maakt een schets van de trainer Sahin.

Sahin is in Rotterdam vooral bekend als voormalig speler. De 35-jarige oud-middenvelder werd van 2007 tot 2008 een jaar uitgeleend aan de Rotterdammers door Borussia Dortmund. Sahin kende een prachtige carrière als speler, langs topclubs als Liverpool en Real Madrid. Borussia Dortmund bleef uiteindelijk de club van zijn hart, al sloot hij zijn loopbaan af bij het Turkse Antalyaspor.

Turkije
De 35-jarige Sahin werd geboren in Duitsland, maar hij speelde zijn interlands voor Turkije. In totaal trok hij 52 keer het shirt van de Turken aan en hij begon daar ook zijn trainerscarrière. Antalyaspor was zijn laatste team als speler en de clubleiding was zo overtuigd van de trainerskwaliteiten van Sahin, dat hij op 33-jarige leeftijd werd aangesteld als eindverantwoordelijke. Dit gebeurde al toen hij nog actief was als speler. Antalyaspor ontsloeg Ersun Yanal, onder wie Sahin als speler nog vaste waarde was, en stelde op 33-jarige leeftijd Sahin aan.

Sahin maakte voor zijn eerste klus als hoofdtrainer wel een verrassende beslissing. De Nederlander Alfons Groenendijk werd zijn assistent en dat terwijl de twee elkaar nog niet persoonlijk kenden. De Nederlander fungeerde als een mentor voor Sahin. Onder leiding van het tweetal beleefde Antalyaspor twee goede seizoenen, waarin de ploeg respectievelijk zevende en dertiende werd in de Turkse Süper Lig.

Groenendijk was in gesprek met Voetbal International al eens erg lovend over Sahin. "Die man is 24 uur per dag met het spel bezig. Sahin is tactisch ontzettend sterk. Ik weet dat het gevaarlijk is om te zeggen, maar hij wordt een absolute toptrainer. Geef hem nog een jaar of drie. Hij heeft bij grote clubs gespeeld en met grote trainers gewerkt zoals Jürgen Klopp. Daar heeft hij heel veel van geleerd."

Speelstijl 
Onder Sahin speelde Antalyaspor een duidelijk spelsysteem. De Turkse coach speelt doorgaans in een 4-2-3-1 met twee controleurs. Toch is Sahin ook een trainer die zijn speelstijl durft aan te passen aan de tegenstander. Zo speelde hij bij Antalyaspor, regelmatig met succes, ook veel in een 5-4-1 tegen de grotere ploegen. Een vast onderdeel van zijn systeem is het spelen met één enkele spits en daarnaast buitenspelers of vleugelmiddenvelders.

In een interview met MARCA gaf Sahin in 2023 aan hoe hij zijn manier van spelen probeert vorm te geven. Hij kijkt daarbij ook naar grote trainers met wie hij werkte en noemt een oud-coach van Feyenoord. "Ik wil mijn eigen ideeën over voetbal ontwikkelen met de hulp van de filosofieën van grote trainers met wie ik heb gewerkt. Ik probeer veel van ze te leren, maar ik moet mijn eigen speelwijze ontwikkelen en niemand kopiëren. Bert van Marwijk was voor mij een heel speciale trainer, want die heeft mij fantastisch begeleid in de eerste jaren van mijn loopbaan."

Sahin vertelde ook met welke voetballer hij het liefst zou samenwerken. Daarbij noemde hij niet Lionel Messi, Kylian Mbappé of Cristiano Ronaldo, maar Frenkie de Jong. "Ik hou van Erling Haaland en Mbappé, maar het zou fantastisch zijn om met De Jong te werken. Ik hou echt van zijn spel. Zijn intelligentie en zijn kwaliteiten zijn geweldig."

Borussia Dortmund
Na twee succesvolle jaren in Turkije maakte Sahin de terugkeer naar zijn oude liefde: Dortmund. Naast Sven Bender werd de oud-middenvelder de assistent van hoofdcoach Edin Terzic. Met die Schwarzgelben staat Sahin op de vijfde plek in de Bundesliga, terwijl de finale van de Champions League is bereikt.

Voor Sahin was het een lastige keuze om Antalyaspor achter zich te laten voor Dortmund, maar hij staat altijd klaar voor de clubs waar hij voor gespeeld heeft. "Ik voelde dat de club mij nodig had, de ploeg die ik altijd heb gesteund en waar ik voor heb gevochten. Mijn hart zei dat ik moest gaan, dus natuurlijk ga ik de club dan helpen. Dortmund zat in een moeilijke situatie, waardoor ik besloten heb ze te helpen", zei Sahin tegen Sky Sports

Feyenoord zoekt naar 'de best mogelijke opvolger' van Slot. Sahin wil graag op eigen benen staan en dat bij voorkeur bij een club die uitkomt in de Champions League. Feyenoord kan hem dat bieden.