Nijland neemt het op voor clubs: 'Clubleidingen doen er werkelijk álles aan'

Clubs machteloos bij rellen: 'Op meest bijzondere plekken nemen ze vuurwerk mee'

27 mei om 23:45

Hans Nijland zag met lede ogen aan hoe relschoppers de hoofdrol opeisten in de finale van de play-offs tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles. De voormalig voorzitter van FC Groningen stelt echter dat clubs er alles aan doen om situaties als deze te voorkomen, zo laat hij weten in De Oranjezomer.

"Op beelden zie je dat een politiebusje helemaal in elkaar geramd wordt door mensen die teleurgesteld zijn dat hun club niet in de Conference League-voorronde speelt volgend seizoen", doelt Jack van Gelder op de rellen bij de Galgenwaard. Dan denk ik: wat is dat, waar komt die agressie vandaan? Wat zit er in de mensen überhaupt tegenwoordig? Waarom moet je je afzetten tegen politie en ambulance-personeel. Maar ook tegen elkaar. Moet iemand anders vinden wat jij vindt?"

"Ik vind dat heel lastig te beoordelen", reageert Nijland, die aangeeft hoe moeilijk het voor clubs is om de orde te bewaren. "We hebben bij FC Groningen ook een aantal stakingen meegemaakt. Maar neem een ding van mij aan, clubleidingen doen er werkelijk álles aan. Er wordt gefouilleerd, maar op de meest bijzondere plekken nemen gasten vuurwerk mee de stadion in. Belachelijk wat er natuurlijk allemaal gebeurt. In collectieve straffen geloof ik niet, de goede mensen straf je dan ook. Als ik hier de oplossing voor had, zou ik de minister-president van Nederland worden."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje in aanloop naar de definitieve selectie van Oranje: