Gary Lineker en Alan Shearer bijten van zich af na kritiek op Erik ten Hag

Oud-voetballers bijten terug na kritiek op 'Ten Hag-aanval': 'Stond in mijn recht'

28 mei om 14:08
Laatste update: 31 mei om 09:29

Gary Lineker en Alan Shearer bijten stevig van zich af na de kritiek die ze hebben gekregen op hun 'aanval' richting Erik ten Hag. De analisten kwamen in Engeland flink in opspraak wegens een kritisch interview met Ten Hag, nadat Manchester United net de FA Cup had gewonnen.

Supporters van Manchester United vonden dat het duo te ver buiten de lijntjes kleurde, nadat het Ten Hag vroeg of hij zijn laatste wedstrijd als trainer van The Red Devils zojuist had gehad. In hun eigen podcast, The Rest Is Football, bevestigen Lineker en Shearer achter hun benadering te blijven staan.

"Mensen namen een beetje aanstoot aan onze vragen", begint Lineker de discussie. "Ten Hag kwam naar ons toe en leek vanaf het begin niet erg blij. Hij had duidelijk iets in zijn hoofd toen hij bij ons langskwam. Maar, natuurlijk is het onze taak om af en toe kritisch te zijn. We moeten zeggen wat we denken", stelt de oud-spits.

Shearer haakt daarop in. "Ten Hag heeft het recht om terug te slaan, omdat hij soms bekritiseerd is. Ik denk echter nog steeds terecht, want zijn team is mijlenver van het juiste niveau gebleven. Ze waren vaak heel slecht. Ze hebben een rampzalig seizoen gehad in de competitie. Ik denk dat geen enkele United-fan dat zal betwisten. Het is beschamend."

"Daarom hebben we hem dit seizoen moeten bekritiseren", gaat Shearer verder. "Als we dat niet zouden doen, zouden we ons werk niet doen. Ten Hag heeft daarentegen het recht om kritiek te uiten op mensen van wie hij vindt dat ze oneerlijk zijn, maar ik vond dat ik in mijn recht stond om te zeggen wat ik zei."

De zichtbaar geïrriteerde Ten Hag sloeg na de bekerfinale terug in een directe confrontatie met het duo. "Jullie zijn er hier in Engeland heel goed in om spelers en managers eerst helemaal op te hemelen en ze dan keihard af te breken als er één of twee slechte prestaties volgen. Ik denk dat jullie wat rustiger aan moeten doen." De Nederlander kreeg veel support van fans die vonden dat de analisten zich respectloos gedroegen.