KNVB zet in op belonen van goed gedrag van fans

KNVB wil goed gedrag belonen: 'Afgelopen weekend ging het helemaal mis'

29 mei om 11:55

Clubs in het betaald voetbal gaan vanaf volgend seizoen meer inzetten op het belonen van goed gedrag van supporters. Dat meldt de KNVB in een plan, met daarin 21 nieuwe maatregelen voor de nieuwe voetbaljaargang. De bond vraagt daarbij hulp van gemeentes en politie.

"Afgelopen weekend ging het helaas helemaal mis bij twee wedstrijden (FC Utrecht - Go Ahead Eagles en Excelsior - ADO Den Haag, red.). Maar beleidsmatig willen we niet alleen op repressie inzetten. Voor dit probleem zijn elkaar aanvullende deeloplossingen nodig, dus ook gericht op het stimuleren van goed gedrag. Gezamenlijk moeten we het voetbal beschermen voor de echte voetballiefhebbers", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB. De nadruk op goed gedrag belonen in plaats van op wangedrag bestraffen dus.

Als voorbeelden van het belonen van goed gedrag noemt een KNVB-woordvoerder bijvoorbeeld het verwijderen van netten en het bieden van een gastvrij ontvangst, meldt De Telegraaf. Andere voorbeelden waren ook al te zien. Dit seizoen draaide een dj plaatjes in het uitvak tijdens PEC Zwolle - PSV en Heracles Almelo deelde broodjes en koffie uit aan de bezoekende fans.

'Deze activiteiten worden gewaardeerd door supporters en lijken een positief effect op hun gedrag te hebben. Deze ideeën zijn het startpunt voor de pilots en het onderzoek', schrijft de KNVB in een persbericht. Daarbij wordt ook vermeld dat clubs komend seizoen samen met politie en gemeente de opdracht krijgen om minimaal één 'perfecte' wedstrijd te organiseren op het gebied van gastvrijheid. 'Kleine dingen' zoals het aanbieden van broodjes spelen daarin dus ook een rol, aldus de woordvoerder.