Ooijer verlangt naar vertrouwd PSV

Ooijer verlangt naar vertrouwd PSV

Gepubliceerd: dinsdag 26 mei 2009 om 20:00di 26-05-2009 om 20:00

Jelmer van der Dussen
EINDHOVEN

Ooijer was zichtbaar verheugd dat hij na een driejarig uitstapje naar Engeland komend seizoen terugkeert op het oude nest. "Ik ben erg blij om hier weer te zijn", zei Ooijer dinsdag. "Bij PSV heb ik een lange historie gehad en ik hoop dat er een mooie toekomst voor ons voor de boeg ligt."

Voor PSV is het aantrekken van Ooijer de eerste stap naar de wederopstanding in de Eredivisie. De Eindhovenaren kenden afgelopen seizoen een zeer teleurstellend jaar met een vierde plaats in het klassement. Onder leiding van enkele ervaren oud-PSV'ers wil de onttroonde kampioen volgend seizoen de weg naar de titel weer inslaan.

Ooijer is de eerste oudgediende die zich in Eindhoven voor die missie meldt. Dat PSV het laatste jaar nauwelijks een rol van betekenis heeft kunnen spelen in de competitie, was voor hem absoluut geen belemmering. "Het is nu eenmaal onmogelijk om jarenlang te domineren", meent Ooijer. "De voorgaande jaren was PSV oppermachtig, het afgelopen seizoen was dat iets minder. Maar je moet de concurrerende clubs ook niet uitvlakken."

Ook hij heeft van afstand kunnen zien dat opkomende ploegen als AZ, sc Heerenveen en FC Twente na zijn vertrek uit Nederland langzamerhand de leiding in de Eredivisie hebben genomen. Sinds Ooijer in 2006 Eindhoven verliet is hij zelf ook veranderd. Met name in verdedigend opzicht heeft de international bij Blackburn Rovers zijn wereld verrijkt.

"De Premier League is één van de zwaarste competities in Europa. Je speelt in een andere opstelling, de competitie is anders en de spitsen spelen op een andere manier. Dat heeft me wel veranderd. Het is moeilijk om dat precies in woorden uit te leggen, maar ik ben er wel door gegroeid", aldus Ooijer, die na drie 'schitterende jaren' moeite had om van de Engelse club afscheid te nemen.

"Als je naar de laatste competitiewedstrijd en mijn afscheid kijkt, dan is het moeilijk om bij Blackburn weg te gaan. Ik ben gevleid dat de club er veel aan heeft gedaan om me te behouden, maar het was tijd om terug naar PSV te gaan."

In de winterstop polsten de Eindhovenaren Ooijer voor het eerst voor een terugkeer. "Toen Jan Reker mij belde was het voor mij meteen klaar. Ik hoefde nergens meer over na te denken. Ik heb gelijk tegen Blackburn gezegd dat ik niet zou ingaan op een nieuw contract, want voor mij stond mijn besluit vast."

Dat hij in 2006 op een onwaardige manier PSV verliet, maakt zijn terugkeer niet moeilijker. Na het ontstaan van een onwerkbare situatie met voorzitter Rob Westerhof dwong Ooijer via werkweigering een vertrek bij de club af. "Dat was één persoon waar ik niet mee overweg kon. Met de andere 99 procent heb ik altijd goed contact gehouden. Wat er destijds is gebeurd laten we achter ons. PSV is in mijn hart gebleven."

Volgend seizoen hoopt Ooijer samen met PSV weer oude tijden in het Philips Stadion te doen herleven. In de ruim acht seizoenen die hij in het rood-wit van de club voetbalde, legde hij vijf maal beslag op het kampioenschap, eenmaal op de beker en wist hij zich met PSV ieder seizoen van Champions League-voetbal te verzekeren.

Naast de sportieve rol die Ooijer wil gaan vervullen, hoopt hij ook als mentor van belang te kunnen zijn. "Ik wil mijn steentje waar het kan bijdragen en mijn ervaring overbrengen op jonge spelers. Bij PSV zijn de verwachtingen altijd hoog, wij horen ieder jaar om de prijzen mee te spelen. Ik hoop dat we dat dit jaar weer kunnen doen."

Ooijer gaat zijn wedstrijden spelen met rugnummer 23. De verdediger tekent een contract voor één seizoen bij PSV. Dat wil echter niet zeggen dat hij plannen heeft om in 2010 te stoppen. "Dit wordt niet mijn laatste seizoen. De club weet wat ze aan mij hebben en ik weet wat ik aan de club heb", doelt hij op zijn toekomst.

Lees meer over: Blackburn Rovers

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws