In het kort: Suarez-loos Uruguay wint, Dzeko goud waard voor Bosnië

In het kort: Suarez-loos Uruguay wint, Dzeko goud waard voor Bosnië

31-05-2014 09:20

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Uruguay wint zonder Suarez van Noord-Ierland
Zonder de geblesseerde sterspeler Luis Suarez heeft Uruguay vrijdag (lokale tijd) een kleine overwinning geboekt op Noord-Ierland. In de oefenwedstrijd met het oog op het WK zegevierde de ploeg in Montevideo met 1-0. Het enige doelpunt kwam op naam van Christian Stuani. Hij scoorde in de 61e minuut. Suarez herstelt van een knieoperatie die hij op 22 mei onderging. Bondscoach Oscar Tabarez heeft uiterlijk tot maandag de tijd zijn definitieve selectie voor het WK bekend te maken. De kans dat Suarez daarbij is, wordt geschat op 50-50. In de aanloop naar de wereldtitelstrijd oefent Uruguay woensdag nog tegen Slovenië.

Dzeko verslaat Drogba
Bosnië heeft vrijdag (lokale tijd) Ivoorkust in een vriendschappelijk duel verslagen. De Bosniërs wonnen in het stadion in St. Louis met 2-1. Beide landen maken half juni hun opwachting bij het WK. Aanvaller Edin Dzeko was op dreef voor Bosnië. Door zijn doelpunten in de 17e en 53e minuut bracht hij zijn land op een 2-0 voorsprong. Sterspeler Didier Drogba van Ivoorkust zorgde in de laatste minuut voor de 2-1, maar de Afrikanen konden een nederlaag niet afwenden. Voor Drogba was het zijn 100e interland en maakte daarin zijn 64e treffer.

Historische zege voor Palestijnen

Het Palestijns voetbalbalelftal heeft vrijdag op de Malediven een historische zege geboekt, die tot grote vreugde leidde in de straten van Ramallah. Door in de finale van de AFC Challenge Cup de Filipijnen met 1-0 te verslaan, mogen de Palestijnen begin 2015 voor het eerst meedoen aan het Aziatisch kampioenschap. Aschraf Numan maakte in de 58e minuut de op de westelijke Jordaan-oever luid bejubelde treffer. Het toernooi om de 'Asian Cup' is voor de gelegenheid aan Australië toegewezen. Japan is titelverdediger.

Empoli na zes jaar terug in Serie A
Het Italiaanse Empoli heeft zich vrijdag verzekerd van promotie naar de Serie A. De italiaanse club klopte vrijdag Pescara (2-0) in de laatste speelronde van de Serie B. Daarmee verzekerde de club uit Toscane de tweede plek, achter kampioen Palermo. Via de play-offs strijden Latina, Cesena, Modena, Bari, Crotone en Spezia om het derde en laatste ticket. Catania, Bologna en Livorno degradeerden uit de Serie A.

Sigthorsson redt IJsland
Oostenrijk heeft vrijdagavond in een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tegen IJsland met 1-1 gelijkgespeeld. Marcel Sabitzer opende na een klein halfuur de score in het Tivoli-stadion in Innsbrück. Voormalig FC Twente-speler Marko Arnautovic deed het voorbereidende werk. Vlak na rust redde Ajacied Kolbeinn Sigthórsson 'een punt' voor de IJslanders. Bondscoach Lars Lagerbäck liet Johann Berg Gudmundsson (AZ) op de bank.

Parma staat te koop na 'grof schandaal'
Tommaso Ghirardi, voorzitter van het Italiaanse Parma, stapt op. De Italiaanse bestuurder heeft de club te koop gezet nadat de voetbalbond van Italië besloot Parma het Europese ticket af te pakken en aan Torino te geven. Jullie voetbalmensen moeten je schamen. Ze hebben ons het succes afgepakt dat we hebben verdiend op het veld", aldus Ghirardi. Parma wordt gestraft doordat de club een belastingschuld van driehonderdduizend euro heeft.

Iran nog niet in WK-vorm
Het Iraanse voetbaleftal, op trainingskamp in Oostenrijk, wacht in de testserie ter voorbereiding op het WK nog altijd op de eerste overwinning. Ook de oefenwedstrijd tegen Angola eindigde vrijdag in Hartberg in een gelijkspel: 1-1. Tegen Wit-Rusland en Montenegro kwam het land niet verder dan een 0-0 eindstand. Iran zit op het WK in een poule ingedeeld met Argentinië, Bosnië-Herzegovina en Nigeria.

PSV gaat in voorbereiding naar Oostenrijk

PSV gaat in de voorbereiding op het nieuwe Eredivisie-seizoen voor een trainingskamp naar Oostenrijk. De club uit Eindhoven speelt in het Alpenland twee oefenduels. Op zondag 6 juli treft PSV SKN St. Pölten, twee dagen later neemt de club het op tegen Austria Wien. Dat meldt PSV vrijdag op de officiële website. De voorbereiding van PSV gaat op 26 juni van start.

Duitsers zonder Lahm en Neuer
Philipp Lahm en Manuel Neuer spelen zondag niet mee met Duitsland in de oefeninterland tegen Kameroen. Dat heeft bondscoach Joachim Löw vrijdag laten weten. Het tweetal van Bayern München is nog niet voldoende hersteld van blessures die ze opliepen in de Duitse bekerfinale op 17 mei. Lahm, aanvoerder van de Duitse nationale ploeg, kampt met een voetblessure. Neuer, normaal gesproken eerste doelman bij 'die Mannschaft', heeft last van zijn schouder. Beiden trainden nog niet volledig met de groep mee. Löw verwacht het tweetal voor de oefenwedstrijd tegen Armenië op 6 juni weer te kunnen inzetten.

Málaga vindt opvolger voor Schuster
Javier Gracia is de nieuwe hoofdtrainer van Málaga. Dat maakte de Spaanse club uit de Primera Division vrijdag bekend. De 44-jarige Spanjaard volgt Bernd Schuster op, die van de club na een seizoen weer moest vertrekken. Schuster was bij Málaga onder meer de trainer van Mounir El Hamdaoui en Nordin Amrabat. De Duitser haalde beiden, op huurbasis, naar de club uit de gelijknamige stad. Málaga eindigde afgelopen seizoen als twaalfde op het hoogste Spaanse niveau en streed lang tegen degradatie. Gracia was afgelopen seizoen trainer bij Osasuna.

Bondscoach Zuid-Korea gooit trainingsschema om
Bondscoach Hong Myung-ho van Zuid-Korea heeft zijn trainingsschema drastisch omgegooid na de oefennederlaag tegen Tunesië. De Aziatische WK-ganger ging woensdag pijnlijk met 1-0 onderuit tegen de Noord-Afrikanen. "Mijn spelers kunnen een paar zware conditietrainingen tegemoet zien", waarschuwde Hong zijn keurkorps. "Als je tegen de beste spelers in de wereld moet spelen, dan moet je fysiek in orde zijn'', aldus Hong. "We moeten daarom tijdens ons trainingskamp in Miami hard trainen. Op conditie, maar ook op behendigheid en kracht."

Oranje ijzersterk in de Kuip
Het Nederlands elftal kan in de Kuip uitstekende cijfers weerleggen. Dat meldt De Telegraaf. Oranje is bezig aan een sterke serie in het stadion in Rotterdam, waar het zaterdagavond Ghana treft. De laatste tien interlands die Nederland in de Kuip speelde werden gewonnen. Oranje scoorde 22 keer en kreeg slechts 2 doelpunten tegen, volgens Infostrada. Het laatste land dat Nederland van de zege af wist te houden in Rotterdam was Roemenië. In maart 2007 eindigde dat duel in 0-0.

Barça-product trekt naar Sunderland
Sunderland heeft zich versterkt met Jordi Gomez. De 29-jarige middenvelder komt over van Wigan Athletic en tekende een contract voor drie seizoenen bij The Black Cats. Gomez legde afgelopen jaar met Wigan, dat degradeerde uit de Premier League, beslag op de FA Cup. De club slaagde er niet in te promoveren. Gomez, een product van de opleiding van Barça en oud-speler van Espanyol, maakt wel de terugkeer naar het hoogste niveau.

Honduras begint slecht aan WK-aanloop
Het nationale voetbalelftal van Honduras is de reeks oefenduels in aanloop naar het WK slecht begonnen. In Washington verloor de WK-ganger met 2-0 van Turkije. De doelpunten werden in de tweede helft gemaakt door de invallers Mevlüt Erdinç en Caner Erkin. Honduras werkt alle oefenduels af in de Verenigde Staten. Het Latijns-Amerikaanse land speelt zondag in Houston nog tegen Israël en zaterdag 7 juni in Miami tegen Engeland. Op het WK is Honduras ingedeeld in groep E met Frankrijk, Zwitserland en Ecuador.

Kashia klopt Saudi-Arabië
Het Georgische voetbalelftal heeft donderdagvond in Jerez de la Frontera een oefenwedstrijd tegen Saudi-Arabië met 2-0 gewonnen. Tornike Okriashvili opende de score vlak voor het rustsignaal. Halverwege de tweede helft besliste invaller Vladimer Dvalishvili het duel in het zuiden van Spanje. Guram Kashia (Vitesse) organiseerde de Georgische defensie. Hij werd na drie kwartier vervangen. Zijn Arnhemse clubgenoot Valeri Kazaishvili had eveneens een basisplaats en werd na een uur gewisseld.