Barcelona zet Koeman niet op één: Misschien pas Koeman als hij de klus niet wil

Barcelona zet Koeman niet op één: "Misschien pas Koeman als hij de klus niet wil"

vrijdag 17 februari 2017 om 11:30

In ieder lijstje dat in Spanje en Engeland verschijnt met de drie, vijf of soms wel tien mogelijke opvolgers van Luis Enrique bij FC Barcelona duikt de naam van Ronald Koeman op. Niet gek, daar de manager van Everton er zelf nooit een geheim van gemaakt heeft in Catalonië te willen werken. Maar hoe realistisch is een aanstelling van Koeman bij Barça? VoetbalPrimeur sprak met de Spaanse journalisten Ignasi Espinosa en Genis Esplugas.

Ruim twee dagen na de afstraffing van FC Barcelona bij Paris Saint-Germain (4-0) bestaat er in Spanje geen twijfel meer over: Luis Enrique vertrekt na dit seizoen, of zelfs eerder, bij de club. De trainer ligt onder vuur vanwege de resultaten, maar ook vanwege de speelwijze van Barcelona en zijn omgang met de pers. Door zijn aflopende contract is een zomers afscheid een optelsom, en Koeman wordt beschouwd als een van de kandidaten om hem op te volgen.

Lees ook: Enrique-tijdperk nadert zijn einde: Mourinho-kopie brengt Barça-stijl schade toe

Maar favoriet is hij zeker niet, zegt Tejada van de Spaanse editie van VoetbalPrimeur. "Er liggen veel namen op tafel en Koeman is een van die namen, maar anderen hebben betere papieren", aldus de Spanjaard in gesprek met VoetbalPrimeur. En dat gevoel heerst ook onder de fans van Barcelona, springt journalist Esplugas zijn collega bij. "De supporters zitten niet te wachten op Koeman als eerste keuze om Barcelona te gaan leiden. Niet omdat hij daar niet goed genoeg voor is, maar omdat er andere kandidaten zijn die veel bekender en populairder zijn."

Sampaoli
Die andere kandidaten zijn het moderne tactische meesterbrein Jorge Sampaoli van Sevilla en Ernesto Valverde, de oefenmeester van Athletic Bilbao. "De meeste fans willen Sampaoli omdat hij geweldig werk verricht bij Sevilla", zegt Esplugas. "Zelf denk ik dat Koeman het uitstekend heeft gedaan bij Southampton, maar dat er bij Everton sinds de komst van Koeman nog geen grote veranderingen hebben plaatsgevonden. Misschien dat Koeman in Camp Nou belandt als Sampaoli het niet wil."


Jorge Sampaoli, trainer van Sevilla

Naast Sampaoli en Valverde worden ook Juan Carlos Unzué (assistent bij FC Barcelona) en Mauricio Pocchetino (Tottenham Hotspur) genoemd. Barcelona zal in zijn zoektocht naar een nieuwe trainer vooral moeten gaan kiezen welke weg het wil inslaan wat betreft de nieuwe speelstijl. Luis Enrique krijgt in de media vaak het verwijt dat hij het prachtige tiki-taka-voetbal van Pep Guardiola afbouwt naar een saaie, onherkenbare stijl. "Maar de fans zitten helemaal niet te wachten op een terugkeer van het Guardiola-voetbal", zegt Espinosa. Het moderne pressievoetbal wat trainers als Sampaoli tot in perfectie hebben uitgedokterd lijkt de voorkeur van de Catalaanse voetballiefhebber te genieten.

Realistisch voetbal
En daarmee lijkt Koeman niet de ideale kandidaat voor de trainersfunctie bij Barcelona. De manager kan het best omschreven worden als een liefhebber van realistisch voetbal. In het verleden was Koeman de man die als een van de eerste van de Nederlandse voetbalfilosofie afstapte omdat dat volgens hem een te naïeve manier van voetballen was. Mooi voetbal is het uitgangspunt, maar niet ten koste van het resultaat. Koeman denkt vanuit de verdediging en bouwt van daaruit naar voren. De keuze voor een nieuwe trainer is voor Barcelona een keuze voor een nieuwe speelstijl: welke moderne weg gaat Barça inslaan?

Lees ook: Koeman vertoont geen Engels 'angsthazengedrag' en durft talentengok te nemen

Wordt Koeman wél de nieuwe coach, dan gaat hij het niet makkelijk krijgen in Barcelona. Het tijdperk-Enrique laat zien dat coaches het zwaar te verduren krijgen in Barcelona. “De pers voert altijd ontzettend veel druk uit op de coach", weet Espinosa. "Maar ook het invullen van het middenveld wordt een groot probleem voor de nieuwe coach.” Barcelona heeft het vertrek van Xavi namelijk nog altijd niet goed op weten te vangen, met André Gomes die tegen PSG zwaar door de mand viel en Ivan Rakitic die het vertrouwen van Enrique maar niet kan winnen. De uitdaging om Barça naar succes te leiden is groter dan het jarenlang is geweest.

Plaats een reactie

United +38868
vrijdag 17 februari 2017 om 11:37
Ik denk dat Koeman nog wel even bij Everton blijft.
Vind ik leuk
vrijdag 17 februari 2017 om 11:40
kijk die hoofd van hem
Vind ik leuk
vrijdag 17 februari 2017 om 16:54
Die hoofd?
Vind ik leuk
Kevinm +1419
vrijdag 17 februari 2017 om 11:41
Ik denk dat als Barcelona Verratti zou halen, met daarnaast een nieuwe keeper en rechtsback, dat het al een groot deel zou verbeteren. Sergi Roberto in zijn eentje is al zo'n 50% van het probleem bij Barcelona. Toen Alves daar stond was er altijd actie. Messi kreeg onbeperkt ballen van Alves. Van Roberto krijgt hij helemaal niks, en dan hebben we het nog niet over Roberto's verdedigende blunders. Iniesta, Busquets, Verratti en later Verratti, Busquets, Rakitic/Gomes is wat mij betreft het beste voor Barca.
Vind ik leuk
Korm +27382
vrijdag 17 februari 2017 om 11:49
nieuwe keeper hoeft niet eens...
Vind ik leuk
Kevinm +1419
vrijdag 17 februari 2017 om 11:53
Nee het zou niet nodig hoeven zijn inderdaad. Ter Stegen is op de lijn heel sterk maar dat meevoetballen van hem doet me denken aan Vermeer z'n laatste weken bij Ajax. Iedere keer uitdagend tot het laatste moment wachten met de bal wegwerken. Ik zou graag is een type Buffon (is natuurlijk uniek) of Cech bij Barcelona in het doel zien.
Vind ik leuk
Gu3rilla +15469
vrijdag 17 februari 2017 om 12:04
Jij snapt het niet he?

Dat meevoetballen is zijn grootste kwaliteit en daarom speelt hij bij Barca.
Vind ik leuk
Kevinm +1419
vrijdag 17 februari 2017 om 12:24
Ik denk dat jij het niet snapt. Meevoetballen gaat juist telkens mis bij hem. Dat gaat Cillessen bij Barca een stuk beter af. Vandaar mijn referentie naar Vermeer bij Ajax. Die maakte ook zoveel fouten met meevoetballen.
Vind ik leuk
Gu3rilla +15469
vrijdag 17 februari 2017 om 12:37
Kijk je naar Ter Stegen want het gaat zelden mis en als het mis gaat boeit het niet want het gaat zo vaak goed waardoor Barca dankzij hem onder druk kan uit voetballen.
Vind ik leuk
Kevinm +1419
vrijdag 17 februari 2017 om 13:18
Toch vind ik het als Barca liefhebber niet fijn als de bal teruggespeeld wordt op Ter Stegen, terwijl ik daar nooit last van had met Bravo. Tuurlijk is een voetballende keeper lekker om in zo'n team te hebben, maar in de competitie heeft Ter Stegen al een hoop fouten gemaakt. Ik moet erbij zeggen dat dit allemaal niet cruciaal was, maar toch raak je er als kijker door gefrustreerd.
Vind ik leuk
Olfie +3464
vrijdag 17 februari 2017 om 12:32
Je bedoelt Cillessen z'n laatste weken?
Vind ik leuk
Cookee +7990
vrijdag 17 februari 2017 om 14:30
Cilissen deed dat ook... zo lang wachten tot ook de verdediger een man in zijn nek heeft.
Wat dat betreft scout Barca wel sterk dan. :-)
Vind ik leuk
Senna +5631
vrijdag 17 februari 2017 om 11:43
Je moet wel sterk in je schoenen staan als je de nieuwe trainer van Barcelona word.
Omdat je een paar spelers eruit moet zetten .
Op een gegeven moment bepalen sommige spelers het beleid en daar gaat het fout.
Vind ik leuk
vrijdag 17 februari 2017 om 11:57
Haal of guardiola terug of die trainer van psg. Wat hij met sevilla heeft gepresenteerd geeft gewoon aan. Dat hij een top trainer is. Drie keer achter elkaar de el winnen en hij hij durft ook nog eens aanvallend voetbal te spelen en nu presenteerd hij ook weer top met psg in de cl. Wat de andere trainers niet gelukt is.
Vind ik leuk
vrijdag 17 februari 2017 om 13:48
Barcelona mag de handjes dichtknijpen als ze Sampaoli aan kunnen trekken. Dat is een hele goeie. De vraag is alleen of Neymar, Suarez en Messi überhaupt wel defensieve taken willen uitvoeren. Die collectieve pressie zou dan bij deze drie beginnen en als een van hen er een keer geen zin in heeft stort het helemaal in.
Vind ik leuk
vrijdag 17 februari 2017 om 16:55
Het is overduidelijk: Barca haalt de trainer die Messi graag wil hebben..
Vind ik leuk
Gerro +4490
vrijdag 17 februari 2017 om 17:33
Heel klein kansje voor Frank de Boer al denk ik dat ze die trainer van PSG ook wel zien zitten.
Vind ik leuk
vrijdag 17 februari 2017 om 21:38
Laat hem Everton maar eerst op de rails krijgen hoeveel meer ik groot fan van hem ben als trainer.
Ik gun hem Graag een groter club maar eerst de kleintjes dan de grote maar het draait nu niet genoeg overtuigend genoeg om een club Barcelona te kunnen draaien.;-)
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws

Barcelona zet Koeman niet op één: "Misschien pas Koeman als hij de klus niet wil"