Jans tipt droomkandidaat: 'Dan misschien één keer een buitenlander nemen'

Jans tipt droomkandidaat: 'Dan misschien één keer een buitenlander nemen'

14-04-2017 09:26
9

Ron Jans vindt zijn eigen cv te licht om als bondscoach van het Nederlands elftal aan de slag te gaan, maar heeft een duidelijke voorkeur voor wie het dan wel moet worden. Ook een buitenlandse coach sluit hij echter niet uit.

"Of het een Nederlander moet worden? In principe wel, maar als je niet de geschikte kandidaat kunt vinden, moet je misschien voor één keer wel een buitenlander nemen", zegt Jans, die zich eerder al uitliet over zijn eigen kandidatuur, in het Dagblad van het Noorden. "Maar niet structureel. Ik hoop echt dat Louis (van Gaal, red.) het gaat doen. Eerst als coach en later als adviseur."

Jans treedt na dit seizoen wel in dienst van de KNVB, maar dan als hoofddocent voor de cursus coach betaald voetbal. Het lijkt slechts een tijdelijk afscheid als trainer. "Dat ik bij PEC Zwolle stop, betekent niet dat ik afscheid neem van het trainersvak. Ik weet ook zeker dat ik allerlei dingen ga missen, de wedstrijdspanning, het werken met een groep, het omgaan met de spelers bijvoorbeeld."

"Maar er gebeurt momenteel zóveel in de voetballerij, op het gebied van trainingsmethodiek, op het gebied van speelwijzes, noem maar op. Daar wil ik meer van weten", aldus Jans. "Ik neem een soort sabbatical, het is een soort van bezinning. Hoe is het om een keer níet de druk te hebben van het moeten presteren? Wat wil je met je verdere leven?"