Spelersrapport: één uitblinker en zeven onvoldoendes bij inspiratieloos Ajax

17-09-2017 16:32
cw
Steef Bouwman 7

Ajax heeft zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag. De Amsterdammers domineerden in de eerste helft, maar gaven het in het tweede bedrijf volledig weg. AjaxPrimeur deelt cijfers uit.

André Onana – 5: Viel in de tweede helft op door slechte communicatie met de Ajax-defensie, waar ADO bijna van kon profiteren. Kwam ook onnodig ver uit zijn doel, wat maar nét goed afliep...

Joël Veltman – 5,5: Zorgde met een goede kopbal voor de verdiende 0-1 in de 28e minuut. Kon als aanvoerder echter niet voorkomen dat de achterste linie van Ajax gatenkaas werd in de tweede helft.

Matthijs de Ligt – 4,5: Slordig en nonchalant. Lijkt nog altijd te moeten wennen aan het feit dat Davinson Sánchez uit Amsterdam vertrokken is.

Nick Viergever – 4,5: Tastte he-le-maal mis bij de 1-1 gelijkmaker van ADO in de 71e minuut. Nam bovendien weinig initiatief in aanvallend opzicht. Ook een onvoldoende voor Viergever.

Mitchell Dijks – 5,5: Krappe voldoende voor Dijks, die af en toe sterke verdedigende acties had. Zijn voorzetten blijven echter een drama. Trainen, jongen!

Donny van de Beek – 4: Veel ballen achteruit, weinig tempo en slechte corners. Het was ook zeker niet de wedstrijd van Van de Beek.

Frenkie de Jong – 7,5: Het lichtpuntje van zondagmiddag. Bij uitstek de beste man van het veld in de eerste helft, met uitstekende loopacties en steekpasses. Werd in de tweede helft gewisseld: zeer opmerkelijke beslissing van trainer Marcel Keizer.

Hakim Ziyech – 4,5: We mogen meer, véél meer, verwachten van Ziyech in dit soort wedstrijden. Gaf dan wel de assist op Veltman, maar was vaak te laat bij de bal en kon verder geen gevaar stichten, op een paar afstandsschoten na.

Justin Kluivert – 4: Kwam niet voorbij tegenstander Aaron Meijers: veel balverlies en bijna geen geslaagde acties. Compleet terecht gewisseld in de 67e minuut.

Klaas-Jan Huntelaar - 6,5: Stond vaak op de goede plek, maar werd amper bereikt door zijn teamgenoten. Had in de slotfase een grote kans, maar het mocht niet zo zijn. Was met iets meer geluk de Man of the Match geworden.

Amin Younes – 4: Net als Kluivert inspiratieloos en zwak. Miste zoals vaker de scherpte bij het afmaken, en kon net als Dijks geen fatsoenlijke voorzet geven.