Ajax capituleert door dubbelslag Labyad: superzondag lonkt voor PSV

05-11-2017 16:21
173

In navolging van Feyenoord heeft ook Ajax zondag dure punten gemorst. In de eigen Johan Cruijff Arena eindigde het duel met FC Utrecht zelfs in een nederlaag door twee goals van Zakaria Labyad: 1-2.

Met Kasper Dolberg voor Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong voor Donny van de Beek in de basis begon Ajax dramatisch aan de thuiswedstrijd tegen Utrecht. Na nog geen halve minuut voorkwam verdediger Max Wöber een doelpunt van Gyrano Kerk, maar vijf minuten later was het wel raak. Zakaria Labyad werd (in buitenspelpositie) vrijgezet voor André Onana en scoorde in twee instanties: 0-1.

Ajax had voor eigen publiek grote moeite een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen, waardoor de ploeg van trainer Marcel Keizer het tegen het einde van de eerste helft maar eens opportunistisch probeerde. Prompt was het raak. Nick Viergever gleed de 1-1 binnen na doorkoppen van Matthijs de Ligt.

Na de treffer op slag van rust en wat entertainment in de rust met een duif, dachten de Ajax-fans een doelpuntrijke tweede helft tegemoet te gaan. Dat kwam echter niet van de grond. Ajax had door het stroperige spel grote moeite kansen te creëren. De grootste was nog voor Amin Younes, maar de uitgefloten linksbuiten faalde jammerlijk voor een praktisch leeg doel.

Aan de andere kant beet Utrecht van zich af. Zo eindigde een achterwaartse kopbal van Labyad op de paal. Op het moment dat de wedstrijd in een gelijkspel leek te eindigen, vond Utrecht zijn tweede adem. Dat leverde acht minuten voor tijd de 1-2 op. Labyad schoot de bal in de lange hoek na geklungel in de Ajax-defensie.

In de slotfase raakte Hakim Ziyech, die negentig minuten lang grossierde in balverlies, nog de lat met een knap schot, maar de 2-2 viel niet meer. Door de nederlaag kan de achterstand van Ajax op koploper PSV groeien naar acht punten. De Eindhovenaren trappen om 16.45 uur af tegen FC Twente. FC Utrecht is de nieuwe nummer acht.