Ajax gaat 'Argentijnse Lahm' strikken: kleine aanvoerder en WK-kandidaat

Ajax gaat 'Argentijnse Lahm' strikken: kleine aanvoerder en WK-kandidaat

29-12-2017 10:00
72

Ajax nadert een akkoord met Independiente over de transfer van Nicolás Taglifico. Wie is de 25-jarige linksback uit Argentinië, die 4,5 miljoen euro moet kosten? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Aanvoerder van Independiente, international van Argentinië en toekomstig hoofdtrainer: Tagliafico is het allemaal. De 25-jarige vleugelvelverdediger speelt sinds februari 2015 bij Independiente uit Avellaneda, Buenos Aires. In december won hij met Independiente, dat hem twee jaar geleden voor 2,78 miljoen euro overnam van Banfield, de Copa Sudamericana. In het seizoen 2012/2013 maakte Tagliafico (FIFA-rating 79) op huurbasis vlieguren bij Segunda División-club Real Murcia.

Om hem beter te leren kennen, moeten we terug naar 2007. Een vijftienjarige Tagliafico speelt dan met Banfield tegen de talenten van Rosario Central, terwijl de bondscoach van Argentinië O15 voor hem op de tribune zit. Het wordt een wedstrijd om snel te vergeten. Letterlijk, want Tagliafico krijgt een klap op zijn hoofd en verliest het bewustzijn. Enkele jaren later, als speler van de Banfield-beloften, ging hij nog twee keer knock-out door botsingen. "Het heeft me gevormd als voetballer. Ik heb het leven leren waarderen, maar ben absoluut niet banger geworden", vertelde hij begin dit jaar aan La Nacion.

 

Jajajajajajaja se olvida que está jugando con una mujer @tagliafico3

Een bericht gedeeld door Caro Calvagni (@carocalvagni) op

Speelstijl
Tagliafico is bij uitstek een speler uit de Argentijnse school: altijd alles geven, nooit opgeven en blijven gaan. Die mentale kwaliteiten combineert hij met een functionele techniek en een constante drang om de aanval te zoeken. "Als linksback moet ik in eerste instantie verdedigen, maar ik zoek graag de aanval. Als de bal van rechts naar het midden gaat, moet ik aanvallen. Als we balverlies lijden, moet ik als de sodemieter terug om mijn verdediging te helpen", zegt Tagliafico, die dit seizoen ook sporadisch als centrale verdediger wordt gebruikt door Independiente-trainer Ariel Holan.

Tagliafico is sinds anderhalf jaar aanvoerder van Independiente en volgens Argentijnse media het 'kloppend hart' van de ploeg. Bij zijn ploeggenoten staat hij bekend als 'een veteraan in het lichaam van een 25-jarig persoon'. "Dat klopt. Soms voel ik me zo", laat hij weten. "Ik had dat al toen ik jonger was. Ik was 19, 20, 21 jaar oud en deed al zeer professionele dingen voor mijn leeftijd. Het komt voort uit de gedachte om altijd de beste te willen zijn. Ik ben een perfectionist. Later word ik 100% trainer."

Transferrumoer
Het liefst vergelijkt Tagliafico zichzelf met Philipp Lahm. "Links, rechts, centraal, controleur... Hij kon alles. Echt een beest", zegt hij over de gestopte alleskunner van Bayern München. Ook Juan Pablo Sorin en Javier Zanetti zijn voorbeelden. Tagliafico kijkt regelmatig naar de Bundesliga, wat overigens los staat van de belangstelling uit Dortmund en Freiburg. Ook Real Betis, Sevilla, Sporting Gijón, Torino, Newcastle United én Feyenoord en PSV werden met hem in verband gebracht, maar Ajax lijkt als winnaar uit de bus te komen. Tagliafico heeft een voorkeur voor een 4-3-3-systeem.

 

Enseñándome a cabecear @tagliafico3

Een bericht gedeeld door Caro Calvagni (@carocalvagni) op

Op de vraag wat hij zou doen als een Chinese club met een grote zak geld voor hem op de stoep staat, antwoordt Tagliafico lachend: "Dat is geen issue, want er komt toch niemand uit China naar me toe. In die markten richten ze zich op kleurrijke spelers en dat ben ik niet, haha. Ik ben een teamspeler." Bij Real Murcia leerde Tagliafico de wetten van het Europese voetbal kennen. "Dat was belangrijk, omdat ik voor het eerst op mezelf woonde in een vreemd land. We speelden een soort Barça-voetbal, met drie aanvallers. Het voetbal was erg tactisch en snel. En het gras was altijd ultrakort."

La Albiceleste
Sinds 9 juni 2017 mag Tagliafico zich international van Argentinië noemen. Hij deed 38 minuten mee in de gewonnen oefeninterland tegen buurman Brazilië (0-1). Dat de 25-jarige Argentijn niet eerder debuteerde in de nationale ploeg, lag aan Edgardo Bauza. De vertrokken bondscoach vond Tagliafico (1,72 meter) te klein. "Ik vind niet dat je 1,80 meter hoeft te zijn om te kunnen verdedigen. Ik ken mijn tekortkomingen, maar heb snelheid en intelligentie", zei hij daarover. Jorge Sampaoli gaf hem uiteindelijk wél de kans. Nu hoopt Tagliafico via Ajax naar het WK in Rusland te gaan.