Veelbesproken Ziyech richting Ajax-exit: vijf transferopties in Europa

Veelbesproken Ziyech richting Ajax-exit: vijf transferopties in Europa

09-02-2018 10:00
72

Bijna 25 jaar, een grote meneer in de Eredivisie, komende zomer actief op het WK en – zo valt de laatste weken op te maken – misschien ook een beetje klaar met Ajax en de kritische fans in Amsterdam. Alles wijst erop dat Hakim Ziyech na dit seizoen de stap gaat maken naar het buitenland. Waar zou de spelmaker goed uit de voeten kunnen? VoetbalPrimeur keek rond in de topcompetities van Europa.

In de nieuwste editie van voetbaltijdschrift Hard Gras schrijft freelance journalist Sam Planting uitgebreid over het fenomeen Ziyech. Planting vraagt zich hardop af waarom er steeds maar weer discussie ontstaat over het spel en de kwaliteiten van de linkspoot. Critici wijzen steeds weer naar het aantal keer dat Ziyech per wedstrijd balverlies lijdt, zijn houding, gesjok en – niet in de laatste plaats – zijn ietwat onsympathieke houding.

Ajax-fan Planting zet tal van statistieken op een rij en neemt een duidelijk standpunt in: sinds zijn miljoenentransfer van Enschede naar Amsterdam is Ziyech de beste speler van de Eredivisie. Geen enkele voetballer op de Nederlandse velden kan tippen aan de spelintelligentie, visie en creativiteit van de international van Marokko, zo betoogt hij.

Wie Ziyech (dit seizoen: zes goals, acht assists) na het uitduel met Roda JC in gesprek zag met FOX Sports-verslaggever Hans Kraay jr., wist eigenlijk genoeg: dit is een speler die in zijn hoofd al vertrokken is. Na twee seizoenen Ajax moet het komende zomer gebeuren: de stap naar een buitenlandse topcompetitie. Een transferbedrag van 25 à 35 miljoen euro is niet ondenkbaar voor Ziyech, die een contract heeft tot medio 2021.

Maar: wáár moet Ziyech heen? Bij welke club zou de spelmaker passen? VoetbalPrimeur keek rond op de Europese velden en selecteerde vijf clubs die – in ieder geval op papier – goed bij Ziyech passen. Daarbij hebben we vooral gekeken naar tactiek (is er ruimte voor een type als Ziyech?) en spelersmateriaal (wie zijn de concurrenten en/of heeft deze club een spelmaker nodig?).
Iets meer arbitrair is het niveau van de nieuwe club van Ziyech. Is de aanvallende middenvelder een type dat zich bij een degradatiekandidaat in de Premier League of de Serie A kan onderscheiden? Een stap naar een club uit de (sub)top ligt meer voor de hand.

Southampton
Vooruit, meteen maar een uitzondering op die laatste voorwaarde. Southampton is dit seizoen géén subtopper in Engeland. The Saints staan met nog twaalf duels te gaan slechts twee punten boven de streep. Op basis van de laatste vier jaar (8e, 7e, 6e, 8e) valt een eventuele overstap van Ziyech naar de club echter wel uit te leggen. Southampton beschikt over veel technisch begaafde spelers, wil graag aanvallen en is de afgelopen jaren een mooie opstap gebleken naar de échte top - vraag maar onder meer Virgil van Dijk. 

Olympique Lyon
Sinds Paris Saint-Germain het speeltje is van miljardairs uit Qatar, kan Lyon zich niet langer dé topclub van Frankrijk noemen. Neemt niet weg dat L'OL altijd bovenin meedraait, onder meer dankzij slimme scouting en een fantastische jeugdopleiding. Ziyech zou in Lyon in de voetsporen kunnen treden van Nabil Fekir. De absolute vedette van de club - sorry Memphis - maakte dit seizoen al twintig doelpunten. Niet zo gek dus dat grootmachten uit Engeland en Italië een oogje op de 24-jarige international hebben. Ook leuk: bij Lyon zou Ziyech weer teamgenoot worden van Bertrand Traoré, met wie hij vorig seizoen een uitstekende klik had bij Ajax. 

Valencia
Na een paar moeizame jaren heeft Valencia zich weer in de Spaanse subtop gemeld. De ploeg van trainer Marcelinho zal komende zomer de transfermarkt op moeten, want diverse spelers van de huidige nummer drie van de Primera Division spelen op huurbasis in stadion Mestalla. Zo keren onder meer Geoffrey Kondogbia, Andreas Pereira, Gonçalo Guedes en Luciano Vietto terug naar hun werkgevers. Mocht Valencia zich kwalificeren voor de Champions League, dan komt er een leuk bedrag binnen - en kan Los Che wellicht gaan shoppen in Amsterdam. 

Bayer Leverkusen
Onder de nieuwe trainer Heiko Herrlich imponeert Bayer Leverkusen dit seizoen in de Bundesliga. Achter het onaantastbare Bayern München bezet Die Werkself de tweede plek. Herrlich heeft een vermakelijke aanvalsmachine gesmeed, vol heerlijke talenten. Pech voor Leverkusen: uitblinkers als Leon Bailey, Julian Brandt en Kai Havertz zijn bij miljoenenaanbiedingen uit Engeland waarschijnlijk niet te behouden. Grote kans dat technisch directeur Rudi Völler op zoek moet naar creatieve spelers met scorend vermogen. 

FC Porto
Het is inmiddels vijf seizoenen geleden dat FC Porto voor de laatste keer kampioen van Portugal werd. De laatste jaren was het steeds Benfica dat met de eer mocht strijken. Met nog veertien speelrondes te gaan staat Porto nu aan kop in de Primeira Liga. De laatste speler die van Nederland naar de Portugese grootmacht verkaste, was Jesús Manuel Corona. De 25-jarige Mexicaan is in Estádio do Dragão uitgegroeid tot een echte vedette. Het wachten is op een toptransfer voor de aanvaller. Ook voor Ziyech is die route mogelijk.